Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dödens laboratorium

Iklädda tryckdräkter och med tre lager handskar lär sig mikrobiologerna mer om ebola och andra virus. Kraven på medarbetarna är hårda eftersom minsta lilla fel kan leda till döden.

Schnartendorff/RKI

Laboratoriet är föremål för högsta säkerhet

I Berlin finns ett så kallat biosäkerhetsnivå 4-laboratorium, Robert Kock-institutet, som är säkerställt utifrån de striktaste kraven på laboratorium. Forskarna kommer in i en sluss där dräkterna testas för eventuella läckor innan det är dags att ta itu med dagens arbete.

Schnartendorff/RKI

Dräkterna har separata luftslangar

Laboratoriet har sin eget luft-, ström- och vattentillförsel som är särskilt skyddat mot strömavbrott och tekniska fel. Ett undertryck i laboratoriet säkerställer att luften inte kan sippra ut om det uppstår en läcka.

Schnartendorff/RKI

Virus vilar i speciella kyltankar

Virus lagras i en kryotank som innehåller flytande kväve och har en temperatur på minus 160 grader. Vid så låga temperaturer kan enzymer eller kemiska processer inte förstöra virusproverna innan forskarna ska använda dem.

Schnartendorff/RKI

Farligt arbete övervakas av kollegorna

En kollega måste övervaka arbetet när det är dags uppgifter med skalpeller eller sprutor som kan leda till infektioner. Avfall och defekt utrustning hamnar i en autoklav – en slags ugn där ånga och tryck destruerar virus.

Schnartendorff/RKI

Dödligt virus hamnar under mikroskop

Forskarna undersöker bland annat ebolavirus (här i en färglagd mikroskopbild). De letar bland annat efter svaret på hur sjukdomen överförs, vilka värddjuren är och hur lång tid viruset kan överleva på en neutral yta.

Cynthia Goldsmith/CDC

Tre lager handskar ger extra säkerhet

De virusinfekterade cellerna placeras under ett mikroskop och blir synliga på en skärm när forskarna ska studera dem. Tangentbordet på datorerna är gigantiska för att forskarna ska kunna skriva på datorn även med tre lager handskar på sig.

Schnartendorff/RKI

Vatten och desinficerande ämnen rengör dräkten

Innan forskarna lämnar laboratoriet måste de ta en sex minuter lång kemisk dusch. På så sätt dödas eventuella virus på dräkterna. Spillvattnet värms därefter upp och steriliseras – precis som övrigt spillvatten från laboratoriet.

RKI

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

113 minuter
Forntidsdjur

Komplett forntidsbjörn smälter fram ur isen

3 minuter
superspridare
Sjukdomar

Forskare: En täppt näsa kan göra dig till superspridare

7 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj