Den biologiska förklaringen på vampyrsjukan

Personer som lider av hudsjukdomen porfyri får liknande symptom som den mytologiska varelsen vampyren när de utsätts för solljus. Nu har forskarna hittat förklaringen till sjukdomen vilket gör det möjligt att hitta en effektiv behandling.

Personer som lider av hudsjukdomen porfyri kan få sår och blåsor på huden om de utsätts för solljus.

© Shutterstock

Myter om vampyrer kan spåras ända till antikens Grekland och Mesopotamien, och under senare tid har historierna Twilight, True Blood och Vampire Diaries blivit enormt populära i synnerhet hos den yngre kvinnliga publiken.

Trots fascinationen är de flesta eniga om att det är just där vampyrer hör hemma – på film och i böcker. Men som många fantastiska historier finns det ett uns av sanning i dem.

En mystisk hudsjukdom

En av de saker som kopplar ihop vampyrer med verkligheten är hudsjukdomen porfyri.

Människor som lider av denna hudsjukdom är extremt känsliga för solens strålar.

De upplever sveda, klåda och brännande känslor på huden efter att ha utsatts för solljus, och de kan få blåsor och sår.

Vanligtvis kan de inte ens vistas i solljus och får därför, precis som vampyrer, enbart gå ut efter solnedgången.

Bristen på sol gör dem bleka och om huden utsätts för sol upprepande gången kan det leda till ärrbildning.

Genombrott i forskningen

Symptomen uppstår på grund av att solens strålar påverkar de höga mängderna av cirkulerande porfyriner som härstammar från levern och som ackumuleras i huden.

I en ny studie har forskare hittat den genetiska mutationen som är orsak till porfyrisjukdomen Erytropoietisk protoporfyri (EPP). Det är en av de mest utbredda porfyrisjukdomarna.

Den nya upptäckten förbättrar möjligheterna för forskarna att kunna hitta en behandling av den invalidiserande sjukdomen som man för närvarande inte har några effektiva behandlingar för.