Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nogle mennesker får lettere huller i tænderne end andre pga. ringere spytproduktion.

Därför får vissa av oss hål i tänderna

Även om två personer äter exakt samma saker och borstar tänderna lika omsorgsfullt, så får de inte lika många hål i tänderna. Generna spelar också en viktig roll.

Shutterstock

Vissa går alltid leende hem från tandläkaren efter beskedet "noll hål". Andra slipper aldrig undan den surrande borren.

En av orsakerna till orättvisan är att vi inte producerar lika mycket saliv.

Saliven sköljer bort bakterier och deras frätande mjölksyra från tänderna, så om du ofta känner dig torr i munnen är de mer utsatt för hål.

Problemet kan avhjälpas genom att dricka rikligt med vatten under dagen och att göra det till en vana att tugga på ett tuggummi.

Tjock emalj motstår hål bättre

Emaljens tjocklek varierar dessutom med mer än en millimeter från person till person, vilket har betydelse för hur snabbt ett hål arbetar sig ned genom tanden.

Ett hål under uppsegling kan ofta behandlas med en tandrengöring, men om du väntar för länge med att gå till tandläkaren blir det nödvändigt att borra.

Slutligen är det stor skillnad på hur effektivt vi borstar tänderna. En studie har visat att lite mer än hälften av oss inte borstar tillräckligt noga, även om vi borstar ofta.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj