Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dag för dag: Så tar coronaviruset över kroppen inifrån

Coronaviruset sprids som en präriebrand, men när partiklarna väl är i lungorna tar sjukdomsutvecklingen dagar – och ibland veckor. Forskare har kartlagt symptomen dag för dag.

Shutterstock

Drygt fyra av fem känner bara av lindriga symtom. Det är de sista 20 procenten av coronasmittade som är skälet till att hälften av jordens befolkning nu har belagts med strikta utegångsförbud.

Enligt siffror från Kina utvecklas sjukdomen allvarligt för 13,8 procent av de smittade med exempelvis lunginflammation och andnöd, medan 4,7 procent blir kritiskt sjuka och riskerar att drabbas av organsvikt och död.

© Shutterstock

Utvecklingen för COVID-19-patienter dag för dag

Till skillnad från en influensa utvecklas symtomen gradvis hos coronasmittade. I en ny studie har forskare schemalagt det genomsnittliga sjukdomsförloppet dag för dag.

 • Dag 1

  Enligt World Health Organization får 87,9 procent av de infekterade feber. 67,7 procent upplever en torr hosta och 38,1 procent trötthet. Ett stort antal andra symtom kan göra sig påminda. Febern är ett resultat av att kroppen frisätter signalproteiner kallade cytokiner, som hjälper immunförsvaret i kampen mot virus i kroppen.

 • Dag 5

  För majoriteten av patienterna upphör symtomutvecklingen innan det har gått fem dagar. Men om viruspartiklarna fortsatt samlas i lungorna, börjar de allvarliga fallen – speciellt dem med existerande hälsoproblem – att få andningsproblem. De kännetecknas av att patienterna känner att de inte får tillräckligt mycket syre.

 • Dag 7

  Cytokinerna tillkallar kontinuerligt vita blodkroppar som angriper de celler som viruspartiklarna har infekterat. Men angreppet bildar ärrvävnad i lungornas förgreningar och försvårar transporten av syre till blodet. Efter sju dagar läggs patienter med svåra symtom in på sjukhus.

 • Dag 8

  Viruspartiklarna bildar också inflammation, så att vätska samlas i lungorna och blockerar transporten av syre till blodet ytterligare. Efter den åttonde dagen uppkommer vanligtvis de första tecknen på akut lungsvikt, som kan vara dödlig.

 • Dag 10

  Om patienternas tillstånd förvärras efter tecken på organsvikt läggs de vanligtvis in på en intensivvårdsavdelning efter tio dagar. Symtomen i denna fas omfattar även magsmärtor och förlust av aptit.

 • Dag 17

  Det dröjer vanligtvis 17–18 dagar från det att kritiskt drabbade patienter känner de första symtomen, tills de dör av sjukdomen.

 • Dag 22

  Medeltalet för hur många dagar det tar inlagda patienter från det att de blir sjuka, tills de skrivs ut är 22,5, men det varierar kraftigt. En rapport sätter medeltalet till 27.

Smittan börjar innan symtom uppkommer

Studien av det vanliga sjukdomsförloppet baseras på 138 journaler från Zhongnan Hospital i Wuhan, som har följt patienters utveckling från de upplevda första symtomen. Genomsnittligt har dock patienter smittats fem dagar tidigare.

I den så kallade inkubationsperioden smittar patienter redan, och just därför inför länder regler för att hålla avstånd och stanna hemma.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

115 minuter
superspridare
Sjukdomar

Forskare: En täppt näsa kan göra dig till superspridare

7 minuter
Vaccineglas og kanyle mellem gummihandskeklædte fingre
Sjukdomar

Virus, kvicksilver eller rent gift? Här är receptet på ett vaccin

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj