Antikroppar angriper sköldkörteln

D-vitamin bekämpar autoimmuna sjukdomar

Miljontals människor i världen lider av en autoimmun sjukdom och siffran ökar. Men nu kan forskare ha hittat ett botemedel.

Miljontals människor i världen lider av en autoimmun sjukdom och siffran ökar. Men nu kan forskare ha hittat ett botemedel.

Shutterstock

Varje dag skyddar ditt immunförsvar dig från attacker av virus, bakterier och andra mikroorganismer. Det fungerar som en topptränad försvarsstyrka och dess soldater är de vita blodkropparna.

Men hos cirka fem procent av världens befolkning attackerar soldaterna fel fiende – kroppens friska vävnad. Det innebär att dessa personer lider av en så kallad autoimmun sjukdom.

Nu visar dock en ny stor studie att höga dagliga doser av D-vitamin kan förhindra att autoimmuna sjukdomar bryter ut – åtminstone hos personer över 50 år.

Psoriasis i hårbotten
© Shutterstock

Kroppen bekämpar sin egen vävnad

Det finns 80 olika autoimmuna sjukdomar som samtliga kännetecknas av att kroppens immunförsvar angriper frisk vävnad. Attackerna kan bland annat drabba sköldkörteln, lederna och huden.

Psoriasis är till exempel en autoimmun sjukdom där immunförsvarets vita blodkroppar frigör ämnen som gör att celler i hudens yttre lager växer blixtsnabbt och skapar röda fläckar.

Andra autoimmuna sjukdomar är:

  • Psoriasis
  • Reumatoid artrit
  • Kronisk inflammatorisk tarmsjukdom
  • Multipel skleros
  • Typ 1-diabetes
  • Hashimotos tyreoidit

D-vitamin minskar risken med 22 procent

26 000 personer över 50 år deltog i den nya studien som sträckte pågick under fem år.

Försöksdeltagarna delades in i två grupper varav den ena fick dagliga doser av vitamin D medan den andra gruppen fick inaktiv medicin, så kallad placebo.

Det visade det sig att en daglig dos av vitamin D på 2000 IE, så kallade internationella enheter, minskade förekomsten av autoimmuna sjukdomar med hela 22 procent.

Forskare har hittat två möjliga förklaringar

D-vitamin har länge misstänkts vara något av en mirakelkur när det gäller autoimmuna sjukdomar. Djurförsök har till exempel visat att vitaminet har en god effekt på immunförsvaret i allmänhet – varför vet forskarna inte.

Men en förklaring kan vara att vitaminet hjälper kroppens immunceller att skilja på kroppens egen vävnad och exempelvis bakterier.

En annan förklaring kan vara att tillskottet dämpar den inflammatoriska reaktionen som immunförsvaret skapar i organen.

Forskarna hoppas lära sig mer genom ett antal nya experiment, som bland annat ska kartlägga om vitaminet fortfarande ger effekt efter fem år, och i synnerhet om tillskottet har samma sensationella effekt på yngre försökspersoner.