Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

coronavirus superspridare

Coronavirus - vad är en superspridare?

Antalet personer som smittats av det nya corinaviruset ökar, och i vissa fall ha myndigheter kunnat spåra större smittutbrott tillbaka till en så kallad superspridare. Men vad är en superspridare och finns det många sådana?

Shutterstock

Superspridare smittar fler med coronavirus

I början av februari skapade en brittisk man rubriker då det framkom att han hade smittat elva personer med coronavirus i fyra olika länder. Strax därefter hamnade en äldre sydkoreansk kvinna i strålkastarljuset då myndigheterna ansåg att hon hade smittat hela 37 personer i sin församling.

I båda fallen har smittspridarna kallats superspridare eftersom de har för smittan vidare till en grad som kraftigt överstiger det normala. Enligt studier från Imperial College i Storbritannien smittar varje person med coronavirus i genomsnitt 2,6 människor.

Koronavirus - mennesker med masker på
© Shutterstock

Kort om det nya coronaviruset

Den nya coronaviruset har under flera månader kallats både 2019-nCoV och Wuhan coronavirus.

På en presskonferens den 11 februari 2020 gav Världshälsoorganisationen (WHO) dock det nya coronaviruset och den sjukdom som viruset förorsakar sitt officiella namn.

Viruset har fått namnet SARS-CoV-2, en förkortning av Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, och sjukdomen kallas COVID-19.

 • Vad för sorts virus är det?

  Viruset SARS-CoV-2 är ett så kallat coronavirus. Det är en virustyp som ligger bakom de flesta av vintern förkylningar och som generellt sett till hör den harmlösa sorten. I sällsynta fall kan ett coronavirus dock mutera och smitta från djur till människa och det är så de kan bli farliga.

  Sjukdomarna SARS och MERS är också coronavirus.

 • Hur har det uppstått?

  Det nya coronaviruset tros ha uppstått på en fisk- och djurmarknad i den kinesiska miljonstaden Wuhan. Där har ett djur troligen burit på viruset och smittat någon av alla de människor som har kommit i kontakt med det.

  Det har ännu inte gått att påvisa vilket djur som ligger bakom den första smittan, men ormar, fladdermöss och myrkottar har på sistone tillhört de huvudmisstänkta.

 • Hur smittar den?

  Viruset smittar människor emellan, och forskare tror att viruset primärt överförs genom droppar när en sjuk person hostar eller nyser.

  Enligt Världshälsoorganisationen WHO för en smittad person vidare coronaviruset till 2–2,5 personer.

 • Hur många har smittats?

  I början av utbrottet fanns de flesta smittade i Kina, men nu befinner sig de flesta smittade långt utanför de kinesiska gränserna.

  Du kan följa smittutvecklingen här.

 • Vilka är symptomen?

  Viruset kan ge symptom som hosta, uttalad trötthet, feber och andningsproblem. I svåra fall kan sjukdomen också utvecklas till lunginflammation och organsvikt.

 • Hur många har avlidit?

  Drygt en miljon människor har dött över i världen, och det nya coronaviruset har en dödlighet på cirka 3,4 procent. Som jämförelse har Sars en dödlighet på tio procent.

  De flesta personer som har dött av sjukdomen har varit äldre eller haft ett försvagat immunförsvar.

  Du kan följa smittutvecklingen och virusets dödlighet här.

Superspridare eller superspridarhändelse

Superspridare nämns ofta i samband med större sjukdomsutbrott. Trots det är det inget fenomen som forskare förstår fullt ut – och faktum är att många instanser väljer att inte använda termen eftersom det kan skapa onödig stigmatisering.

I Världshälsoorganisationen WHO medger man exempelvis att det finns fall då ett större antal människor smittas av en gemensam källa, men att superspridningen snarare är en händelse än en specifik person.

Det är dock svårt att utesluta individen helt i beräkningen: Även om tid och plats spelar en roll i smittspridningen är flera forskare eniga om att vissa människor smittar mer än andra vid rätt omständigheter.

Superspridare kan utsöndra mer virus

En metaanalys från Princeton University i USA pekar bland annat på att vissa människor utsöndrar mer virus under sitt sjukdomsförlopp, medan andra inte alls märker av sina symptom och därför inte har någon chans att vidta rätt försiktighetsåtgärder.

Återigen kan individens vardag och beteende också spela en roll. Är den smittade exempelvis ofta omgiven av andra människor i samband med arbete eller fritid är det naturligtvis risken större för smittspridning än om hen endast sitter hemma i soffan.

Dessutom visar en ny studie från
University of Central Florida att något så enkelt som en täppt näsa kan göra vissa människor till superspridare. När näsan är täppt kan en nysning bara komma ut genom munnen. Detta innebär att dropparna från en nysning skickas ut genom munnen med större intensitet och hastighet, vilket kan sprida viruspartiklar över större avstånd.

Enligt forskarna gäller detsamma för tänder, eftersom en hel uppsättning tänder minskar utgången för en nysning. Tänderna skapar en slags tratt från vilken droppar från nysningar kan avfyras i hög hastighet. Den sämsta kombinationen när det gäller att sprida droppar från nysningar är därför en täppt näsa och en full uppsättning tänder.

Om en superspridare enbart behöver uppfylla ett kriterium eller om det krävs flera olyckliga tillfälligheter vet forskarna inte, men Mark Woolhouse, professor i infektionssjukdomar vid Edinburgh University i Skottland, understryker i en intervju med The Independent att superspridare mer är undantag än norm.

Coronavirus - superspreder
© Shutterstock

Fem superspridare genom tiderna

 • Tyfus 1900-1915
  Mary Mallon var en irländsk immigrant som under femton år arbetade som kokerska runt omkring i USA. Hon var tyfussmittad men var en så kallad asymptomatisk bärare av sjukdomen. Hon märkte därför inte själv av några symptom, men spred dock vidare smittan. Mary Mallon tros ha smittat 51 människor med tyfus, varav tre dog.

 • Mässlingen 1989
  En finsk superspridare smittade upp emot 22 människor med mässlingen då 144 studenter samlades i en sal med dålig ventilation.

 • Ebola 1995
  Två superspridare anses ha smittat upp emot 50 människor med Ebola i Kongo.

 • SARS 2002-2003
  En kinesisk läkare smittar sju människor med SARS under en hotellvistelse i Hong Kong. De sju smittade reser därefter hem till sina respektive hemländer och sprider sjukdomen ytterligare.

 • MERS 2015
  En sydkoreansk superspridare smittar 36 människor med MERS under tiden som han är inlagd på sjukhus.

Läs också:

Rymdresor

Rymdsond ska hoppa fram genom solsystemet

3 minuter
Kroppen

Varför läspar vissa människor?

1 minut
gule tænder TOP
Kroppen

Så lätt undviker du gula tänder

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj