Shutterstock

Corona påverkar din hjärna: Sjukdomsförlopp ger lägre IQ

Ett coronaförlopp sänker din intelligens och ju svårare sjukdomsförloppet är, desto fler IQ-poäng förlorar du.

Långvariga symtom som saknat luktsinne och andnöd har länge varit kända i samband med ett coronaförlopp. Men nu visar ny forskning att covid-19 även sänker din IQ. Det konstaterar forskare från Imperial College London i en helt ny studie.

Studien bygger på ett stort brittiskt kognitivt test med mer än 80 000 deltagare, bland annat 12 000 personer som har varit smittade med covid-19.

IQ-test på svenska
©

Gör Illustrerad Vetenskaps IQ-test

Hur intelligent är du? Gör Illustrerad Vetenskaps stora IQ-test och få svaret. Med vårt IQ-test kan du även jämföra din IQ med andras.

Läs mer här.

Resultaten av studien är alarmerande: De smittade, som har genomgått ett sjukdomsförlopp, klarade uppgifterna markant sämre än osmittade personer, och de underpresterade i synnerhet i kategorierna resonemang, planering och selektiv uppmärksamhet.

Sämst gick det för de smittade som hade legat i respirator. Även med ålder, kön och utbildningsnivå med i beräkningen fick denna grupp resultat som motsvarade sju poäng under övrigas.

Detta innebär en större negativ effekt på intelligensen än hos deltagare som hade drabbats av en stroke.

Vaccinera dig! Adam Hampshire, forskare

Enligt forskarna ska den försämrade IQ:n ses som en förlängning av kända långvariga symtom som omtöckning och koncentrationssvårigheter.

Just dessa konsekvenser har stor betydelse för de kognitiva funktionerna.

Kognitivt test

Testpersonerna skulle bland annat genomföra uppgifter som utmanade den rumsliga intelligensen, minnet samt avläsning av ansiktsuttryck.

© Imperial College London

Enligt Adam Hampshire, en av forskarna bakom studien, finns det bara ett sätt att undvika att problemet får större spridning:

"Undvik att ta onödiga risker och se till att vaccinera dig."

Just nu är cirka hälften av den svenska befolkningen färdigvaccinerad.