Solarium – hur skadligt är det?

Det råder knappast något tvivel om att för mycket sol kan ge hudcancer. Men hur farligt är det egentligen att sola i solarium? Läs vidare och se om du bör hålla dig borta från de blåvioletta rören.

Mann i solarium
© Shutterstock

Ett solarium är en apparat som har tagits fram i syfte att ge huden mörkare färg, precis som den ser ut efter traditionella solbad. De flesta solarier är konstruerade så att användaren lägger sig ned på i solariet, varpå solariets övre del sänks ned.

Där får användaren ligga på en hård, plan plastyta, placerad över en rad solrör som sänder ut ett speciellt uv-ljus, vilket ger huden mörkare färg.

De uv-strålar som det artificiella, ultravioletta solljuset sänder ut är av typerna uva och uvb. De farligaste strålarna, kallade uvc, filtreras bort, men det innebär inte att de övriga strålarna är oskadliga.

Vad är farligast: Solarium eller naturlig sol?

Ser man till styrkan av uv-strålningen i solarier respektive ute i det fria en solig dag, så råder det inget tvivel om att risken att drabbas av hudcancer och malignt melanom är större efter att ha solat i solarium.

Enligt Kræftens Bekæmpelse i Danmark motsvarar strålningen i ett solarium ett uv-index på tolv, medan uv-index under en svensk sommardag sällan överstiger sju.

Det finns emellertid flera orsaker till att solarier är farligast. En av dem är att användare utsätts för uv-strålar på båda sidor av kroppen samtidigt. Det innebär att en mycket stor del av kroppen utsätts för uv-strålar. Vistas man däremot i solen utsätts vanligtvis bara en sida av kroppen för solens strålar åt gången.

Minskar solning i solarium risken att bränna sig?

Det finns ingenting som tyder på att huden blir mer tålig för solens uv-strålar genom att solas brun i solarium, inför exempelvis sommarsemestern.

Effekten av att bli brunare är egentligen mycket liten, och därför bör man följa rekommendationerna att skydda sig mot solen när man ska ut i stället för att tillbringa tid i solariet.

Att bli brun kan tvärtom ge en falsk trygghet för dem som felaktigt tror att deras hud är tåligare och klarar sig utan solkräm när solen står högt. Det stämmer nämligen inte.

En annan orsak till att solariebrun hud inte rekommenderas är att uv-strålningen i ett solarium ofta är starkare än den du vistas i på semestern.

Därför är det bättre att långsamt vänja sig vid solen och att följa de allmänna råden om att undvika solen mellan klockan tolv och tre på eftermiddagen från april till september – och att i övrigt komma ihåg att använda solkräm, solhatt samt att regelbundet söka upp skugga.

Auringon säteet edistävät D-vitamiinin tuotantoa

Du trenger bare noen minutter i solen hver dag for å danne nok D-vitamin.

© Shutterstock

Hur upptäcker man hudcancer?

Solarier sänder ut uv-strålar (ultravioletta strålar) från sina många solrör. Strålningen består bland annat av så kallad uva-strålning, som kan orsaka hudcancer och ögonskador, men även leda till att hudens åldrande påskyndas och ger rynkor.

Basalcellekreft
© Wikimedia Commons

Basalcellscancer

Hudcancer, eller basalcellscancer som det också kallas, kommer bland annat till uttryck vid sår som inte läka och mindre knutor under huden.

Føflekkreft undersøkes ved hjelp av en vevsprøve.
© Wikimedia Commons

Malignt melanom

Symtom på malignt melanom kan bland annat vara att ett födelsemärke ändrar storlek, form, tjocklek, börjar att klia eller blöda.

Förutom uva-strålar sänder solarier också uvb-strålar, som kan ge solskador, men dessutom pigmentfläckar och förstadier till hudcancer.

Symtom på hudcancer (basalcellscancer) kan enligt 1177.se bland annat ta sig uttryck som:

  • 1. sår som inte vill läka eller läker och kommer tillbaka
  • 2. knuta eller fläck som kan vara hudfärgad eller vara röd, rosa, vit eller brun
  • 3. röda och fjällande hudförändringar som kan förväxlas med eksem

Hudcancer kan behandlas på många olika sätt. Alternativ till operation kan vara ljusterapi, skrapning, frysning, strålbehandling och behandling med speciella krämer. I sällsynta fall används kurer med tabletter. Behandlingen kan göras både hos hudläkare, plastikkirurg eller specialiserad cancerläkare. Vissa former av hudcancer kan dock även behandlas av exempelvis ögonläkare, praktiserande läkare och öronläkare.

Ökad risk för malignt melanom

Användandet av solarium ökar inte bara risken för basalcellscancer. Det ökar även risken att utveckla malignt melanom, som är den allvarligaste formen av hudcancer. Enligt Kræftens Bekæmpelse ökar risken med 20 procent, och för dem som använder solarium och är under 25 år ökar risken med så mycket som 60 procent.

Den ökade risken bland barn och unga beror dels på att kroppen fortfarande utvecklas och dels att de potentiellt kan få vanan att använda solarium under många år.

Frågeformulär, som danska Kræftens Bekæmpelse delade ut till nuvarande och före detta solarieanvändare under 25 år, visade att cirka 70 procent gjorde sin solariedebut innan de hade fyllt 18.

En annan väsentlig faktor att ha i åtanke om man är ljushyad är att personer med ljus hud löper tio gånger högre risk att drabbas av malignt melanom jämfört med personer med mörkare hud.

Enligt Cancerfonden registreras årligen drygt 4 000 nya fall av malignt melanom i Sverige. Överlevnadsprocenten efter fem år är lyckligtvis hög. Mellan 80 och 85 procent av dem som diagnostiseras med malignt melanom botas.

Varje år dör cirka 500 människor i Sverige av malignt melanom.