Sädesceller ska hjälpa till att behandla cancer

Sädesceller klädda i rustning ska transportera cancerdödande cellgifter till tumörer i kvinnors underliv.

I ett försök har sädesceller iklädda rustning tagit sig fram till cancerceller och väl där lossat en last av cancerdödande medicin.

© CLAUS LUNAU & SHUTTERSTOCK

Forskare i Tyskland har utvecklat ett uppseendeväckande nytt vapen i kampen mot cancer i kvinnors underliv. De ska använda sädesceller för att föra fram cellgifter till cancerceller i exempelvis kvinnans livmoder eller i livmoderhalsen.

Forskarna, som kommer från bland annat universitetet i Chemnitz, lade först sädescellerna i blöt i ett cellgift, som då trängde in i cellerna.

Därefter skar de med hjälp av en stråle av elektroner till mikroskopiska dräkter till sädescellerna och täckte sedan dräkterna med järn och titan.

Sädesceller attackerar cancer

Sädescellerna simmade själva in i de skräddarsydda rustningarna och kunde därefter styras runt i en petriskål med hjälp av en magnet. Nästa steg var att placera klumpar av cancerceller i petriskålen.

När sädescellerna styrdes in i en hop cancerceller föll rustningen av och de små cellerna kunde pressa sig in bland cellerna. Där kunde de sedan frisätta sin last av läkemedel och på så sätt döda cancercellerna.

Magnetisk sädescell dödar cancer

Läkare kommer i framtiden att kunna styra cancerdödande sädesceller till cancertumörer med hjälp av en magnet.