Shutterstock
blodprov, cancer, spektroskopi

Nytt blodprov avslöjar cancer – och om sjukdomen har spridit sig

Ju tidigare cancer upptäcks, desto bättre. Nu har forskare tagit fram ett enkelt och billigt blodprov som både kan upptäcka cancer tidigt och avslöja om sjukdomen har spridit sig.

Forskare vid University of Oxford har utvecklat ett enkelt och billigt blodprov som kan upptäcka tidiga stadier av cancer hos patienter. Helt nytt är att testet även upptäcka eventuella metastaser, det vill säga om cancern redan har spridit sig till andra ställen i kroppen.

Enligt forskarna är det första gången någonsin som ett blodprov både kan upptäcka cancer och identifiera en eventuell spridning av sjukdomen.

Test upptäcker cancer i 19 av 20 fall

Det nya blodprovet har testats på en grupp med totalt 300 försöksdeltagare varav några var friska och andra hade cancer. Gemensamt för deltagarna var att samtliga hade vaga symtom på cancer som trötthet eller en oförklarlig viktnedgång.

Testet visade sig upptäcka cancer i 19 av 20 fall och även spridningen av cancer med 94 procent exakthet.

För att uppnå denna effekt har forskarna agerat annorlunda än vad de brukar göra.

Oxford, Probert, spektroskopi

Doktor Fay Probert är en ledande forskare i experimentet vid University of Oxford.

© University of Oxford

Alla läkare ska kunna använda testet

I stället för att som vid andra blodprov upptäcka cancer genom genetiska spår från eventuella tumörer i kroppen använder det nya blodprovet en metod som kallas NMR-spektroskopi.

Den här metoden ger forskarna en helt ny insikt i blodcellernas kemiska fingeravtryck genom att analysera molekylernas struktur, och det är här de hittar svaret på cancerns typ, stadium och spridning.

Enligt den ledande forskaren i experimentet, Fay Probert, är det här ett helt nytt sätt att upptäcka cancer. Hennes förhoppning är att testet ska vara så billigt och enkelt att använda att vilken läkare som helst ska kunna använda det.

Blodprovet ska nu testas på fler och större patientgrupper innan det kan bli tillgängligt i sjukvården.