Ny skanning ska rädda män med prostatacancer

Brittiska forskare har utvecklat en ny metod som är dubbelt så effektiv på att hitta prostatacancer än nuvarande metoder – och det helt utan bivirkningar.

Prostatacancer

En ny skanning gör det lättare att hitta prostatacancer.

© Shutterstock

Tolv tjocka nålar sticks in i ändtarmen och därefter borras de in i prostatan.

Ungefär så går det till när män testas för prostatacancer i dag. Det våldsamma ingreppet kan medföra obehagliga biverkningar såsom blödningar, infektioner och även impotens.

Därför har ett brittiskt forskarteam utvecklat en ny metod för att diagnostisera den här typen av cancer – en metod som både är mindre skadlig och betydligt bättre på att hitta eventuella cancerceller i prostatan.

Fyra bilder blir en

Den nya metoden kräver enbart att männen tar en åktur i en så kallad multiparametrisk magnetkamera och genomgår en särskild MRI.

Skannern tar fyra olika bilder och kombinerar sedan dessa till en bild som visar om det finns cancer i området.

Med den nuvarande metoden där läkarna tar vävnadsprover lyckas man upptäcka cancern i 47 procent av fallen. Den nya metoden, som är nästan dubbelt så effektiv, hittas hela 93 procent av cancerfallen.

Kan snart bli standard

Den stora skillnaden beror på att även om det tas många vävnadsprover så är det inte säkert att läkarna lyckas träffa cancercellerna med sina nålar.

Det brittiska forskarteamet har testat den nya metoden på 576 män och deras resultat har publicerats i den ledande vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Den brittiska hälsovårdsmyndigheten undersöker nu forskarnas studie för att se om metoden ska bli en del av det normala förfarandet på landets sjukhus framöver.