Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny medicin förvandlar cancer till fett

En ny lovande undersökning visar att kombinationen av två olika mediciner kan bromsa cancerceller i ett tidigt stadium och förvandla dem till ofarligt fett.

Shutterstock

En kombination av två redan godkända läkemedel kan förvandla cancerceller till oskadliga fettceller, visar en ny undersökning som gjorts av forskare vid universitetet i Basel i Schweiz.

Det ena läkemedlet, rosiglitazon, används för behandling av typ 2-diabetes, där det ökar känsligheten för insulin.

Det binder sig till receptorer i fett och bidrar till fettcellernas utmognad.

Det andra läkemedlet, trametinib, används för cancerbehandling och hämmar cancercellernas tillväxt.

Forskarna testade kombinationen på möss genom att implanterat bröstcancerceller från människa i mössens bröstfett.

Cancerceller blir fett

En cancertumör sprider sig till andra delar av kroppen genom att frige celler som kan flyta med blodströmmen och starta nya tumörer – så kallade metastaser.

De förändras innan dessa “utbrytarceller” kan lämna den ursprungliga tumören. Enkelt uttryckt innebär förändringen att cancercellerna återgår till ett tidigare cellstadium.

Mediciner förvandlar nya cancerceller till fettceller

Kombinationen av två välkända läkemedel gör att cancertumörer inte sätter ­metastaser. Istället får de nya cancerceller att utvecklas till fettceller.

Det är här den nya behandlingen sätter in. I det tidiga stadiet är cellerna mer påverkbara och kan utvecklas i flera riktningar.

Läkemedlen får dem nu att bilda fettceller i stället för cancerceller och bromsar därmed cancerspridningen.

Cancern slutar sprida sig

Behandlingen gjorde att cancern inte spred sig till andra ställen i kroppen på mössen. Dessutom visade försöken att behandlingen också fick den ursprungliga tumören att skrumpna.

Forskarna ska nu undersöka om behandlingen även fungerar mot andra cancerformer än bröstcancer, och hur en kombination av den nya behandlingen och cellgifter verkar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj