Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ordningen av kemoterapi och cannabis är helt avgörande för hur effektiv behandlingen är, visar studien.

© Shutterstock
Medicin - Cancer

Ny forskning: Cannabis förstärker effekten av kemoterapi

Kombinationen av cannabis och kemoterapi kan vara ett effektivt vapen i kampen mot cancer, visar en ny studie. Forskarna hoppas att resultatet kan skapa en alternativ behandling med färre besvärliga biverkningar.

Multipel skleros, ångest, Alzheimers sjukdom och epilepsi.

Listan över sjukdomar som kan behandlas med de aktiva substanserna i cannabis har blivit lång.

Nu visar en studie från England att cannabis även ökar effekten av kemoterapi i kampen mot ihärdiga cancerceller.

Ordningen är avgörande

En grupp onkologer från University of London i England har under en längre tid undersökt effekterna av cannabis på celler som drabbats av leukemi i ett laboratorium.

Deras observationer visar att de så kallade cannabinoiderna ökar effekten av kemoterapin och att själva ordningen som de två substanserna ges i är avgörande.

Cannabis är nämligen endast effektivt om det tillämpas efter behandlingen med kemoterapi, förklarar forskarna.

”För första gången har vi kunnat visa att själva ordningen har en avgörande effekt”, säger doktor Wai Liu till Newatlas.

Kemoterapi utan biverkningar

Studien befinner sig fortfarande i ett tidigt stadium, där effekten enbart har testats på celler utanför kroppen och ännu inte på varken djur eller människor.

Men forskarna hoppas att upptäckten på sikt kan leda till att cancersjuka patienter endast behöver kemoterapi i mindre doser och därmed slipper besvärliga biverkningar.

Forskarna understryker dock att resultaten inte ska uppfattas som en uppmaning att patienter själva ska experimentera med cannabis under cancerbehandlingar.

”Våra extrakt är i mycket hög grad koncentrerade och att röka cannabis kommer inte att ge samma effekt" säger doktor Wai Liu til Newatlas.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj