Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hjernekræft

Det är malariamedicinen cloroquin som har visat sig ha en mycket positiv effekt i behandlingen av hjärncancer.

© Shutterstock
Medicin - Cancer

Malariamedicin används mot hjärncancer hos 26-årig kvinna

En 26-årig kvinna med en aggressiv form av cancer i hjärnan har fått nytt hopp efter att ha behandlats med malariamedicinen cloroquin. Nu vill forskarna testa metoden på en större grupp patienter.

”Du har mindre än tolv månader kvar att leva.”

Det var beskedet som den nu 26-åriga Lisa Rosendahl fick när läkarna för ett och ett halvt år sedan upptäckte att tumören i hennes hjärna hade blivit resistent mot både kemoterapi och andra cancerbehandlingar.

Men tack vare ett försök med ämnet cloroquin, som normalt används för att behandla malaria, lyckades forskare från University of Colorado i USA göra Lisas tumör mottaglig för behandling och ge henne både hopp och rörelse tillbaka.

Tumören blir resistent

Lisa Rosendahl lider av en aggressiv form av hjärncancer som kallas glioblastom och som dessvärre har en förmåga att stå emot cancermediciner.

Det beror på en slags självkannibalism, som kallas för autofagi, där cancercellerna äter sina egna döda celler för att bereda plats till nya.

Det kan i slutänden innebära att cancern blir immun mot exempelvis kemoterapi.

Överraskande resultat

Malariamedicinen cloroquin är känd för att hämma autofagi. Med den kunskapen i åtanke beslutade sig forskarna för att behandla Lisa Rosendahl med en blandning av cloroquin och cancerblockeraren vemurafenib.

Vemurafenib hade tidigare testats på Lisa Rosendahl utan framgång. Men den här gången gav behandlingen överraskande resultat.

”Mirakulöst nog reagerade tumören och fyra veckor senare kunde hon gå och använda sina ben, händer och armar igen”, säger Jean Mulcahy-Levy, en av forskarna.

Tillsammans med sina kollegor hade hon provat behandlingen på två andra cancerpatienter och nått framgångsrika resultat och nu hoppas forskarna kunna utföra ett större kliniskt test inom kort.

Läs också:

Hjärnan

Uppgradera din hjärna: Så här blir du bättre på siffror

15 minuter
Livsmedel

SANT ELLER FALSKT: ÄR lightläsk nyttigare?

4 minuter
Naturkatastrofer

Forskare löser 100 år gammalt meteormysterium

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj