Malariamedicin används mot hjärncancer hos 26-årig kvinna

En 26-årig kvinna med en aggressiv form av cancer i hjärnan har fått nytt hopp efter att ha behandlats med malariamedicinen cloroquin. Nu vill forskarna testa metoden på en större grupp patienter.

Hjernekræft

Det är malariamedicinen cloroquin som har visat sig ha en mycket positiv effekt i behandlingen av hjärncancer.

© Shutterstock

”Du har mindre än tolv månader kvar att leva.”

Det var beskedet som den nu 26-åriga Lisa Rosendahl fick när läkarna för ett och ett halvt år sedan upptäckte att tumören i hennes hjärna hade blivit resistent mot både kemoterapi och andra cancerbehandlingar.

Men tack vare ett försök med ämnet cloroquin, som normalt används för att behandla malaria, lyckades forskare från University of Colorado i USA göra Lisas tumör mottaglig för behandling och ge henne både hopp och rörelse tillbaka.

Tumören blir resistent

Video

Lisa Rosendahl lider av en aggressiv form av hjärncancer som kallas glioblastom och som dessvärre har en förmåga att stå emot cancermediciner.

Det beror på en slags självkannibalism, som kallas för autofagi, där cancercellerna äter sina egna döda celler för att bereda plats till nya.

Det kan i slutänden innebära att cancern blir immun mot exempelvis kemoterapi.

Överraskande resultat

Malariamedicinen cloroquin är känd för att hämma autofagi. Med den kunskapen i åtanke beslutade sig forskarna för att behandla Lisa Rosendahl med en blandning av cloroquin och cancerblockeraren vemurafenib.

Vemurafenib hade tidigare testats på Lisa Rosendahl utan framgång. Men den här gången gav behandlingen överraskande resultat.

”Mirakulöst nog reagerade tumören och fyra veckor senare kunde hon gå och använda sina ben, händer och armar igen”, säger Jean Mulcahy-Levy, en av forskarna.

Tillsammans med sina kollegor hade hon provat behandlingen på två andra cancerpatienter och nått framgångsrika resultat och nu hoppas forskarna kunna utföra ett större kliniskt test inom kort.