Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cancerceller
© Joseph Xu/University of Michigan
Medicin - Cancer

Labyrint fångar cancerceller

En liten labyrint i en plastkloss kan skilja cancerceller från blodkropparna. Den ska hjälpa läkarna att upptäcka sällsynta cancertyper och rikta in behandlingen.

cancerpatienters blod gömmer sig mikroskopiska cancerceller i olika stadier.

Om läkarna analyserar dem isolerade kan de avslöja viktiga ledtrådar om sjukdomen – exempelvis kan cellernas gener berätta vilken cancer typ patienten har, om cellerna muterar och om cancern håller på att sprida sig till andra delar av kroppen.

Det är oerhört svårt att få tag i cellerna. På en miljard blodkroppar finns det cirka en cancercell, men nu har forskare vid Univer sity of Michigan i USA utvecklat en metod att isolera dem.

Labyrint utnyttjar blodets egenskaper

Forskarna skickar blodprover från patienter genom en liten labyrint. Formen är specialdesignad och utnyttjar blodets egenskaper, så att stora cancerceller skiljs från små blodkroppar.

I försök skickade forskarna blod genom labyrinten två gånger och fick fram en cancercell per 600 blodkroppar – tillräckligt för att de ska kunna analysera cancercellerna isolerade, identifiera typ och stadium och kanske utveckla en skräddarsydd behandling.

Kurvor och skarpa hörn sorterar blodets celler

En liten labyrint i en plastkloss kan skilja cancerceller från blodkropparna. Den ska hjälpa läkarna att upptäcka sällsynta cancertyper och rikta in behandlingen.

Läs också:

Teknik

Därför får vindkraftverk inte jordens CO2-utsläpp att minska

4 minuter
Sjukdomar

Kan det stämma? Ryskt turbovaccin klart i oktober

3 minuter
Universum

Ett universum – två hastigheter?

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj