Kriget mot cancer: Genteknik rustar immunförsvaret

Människan har kämpat mot cancer i tusentals år. Trots det dödar den aggressiva sjukdomen drygt åtta miljoner människor varje år. I vår artikelserie om kriget mot cancer berättar vi om de viktigaste slagen och ger dig en inblick i hur världens forskare har enats för att vinna dessa med hjälp av antikroppar, genteknik och artificiella tumörer.

Cancer

Forskarna strider mot cancer.

© Shutterstock & Claus Lunau

Ditt immunsystem utrotar potentiella cancerceller under hela ditt liv. Det effektiva försvaret betyder att risken för att få cancer trots allt är liten.

Men i sällsynta fall utvecklar cancercellerna förmågan att bromsa immunförsvaret, och så får cancern möjlighet att växa.

Immunsystemet består av en rad olika typer av celler. Vissa identifierar cancerceller, vissa dödar cancerceller och andra håller reda på de andra immuncellerna.

Särskilt den sista typen är ett självklart mål för cancer-cellernas manipulation. Med särskilda signalsubstanser övertalar tumören immuncellerna att helt stoppa immunsystemets anfall mot tumören.

Manipulationen slutar dock inte med immunsystemet. En ny undersökning har visat att cancerceller i bukspottkörteln ofta utnyttjar bakterier för att störa cytostatika i tumören så att behandlingen inte lyckas slå ut cancern.

Superförsvar undviker

Forskarna kan redan nu rusta immuncellerna mot tumörens manipulerande signalsubstanser.

I dag kan cancerpatienter få medicin som förhindrar att signalsubstanserna binder sig till immuncellerna.

Cancer

En immuncell (röd) går till angrepp på en cancercell (blå).

© Alex Ritter, Dr. Bi-Chang Chen, Dr. Wesley Legant & Dr. Liang Gao

I helt nya försök använder forskarna gentekniken CRISPR för att ändra immuncellernas gener så att cancerns signaler reflekteras.

Resultatet är en armé av immunceller som går till anfall mot tumören utan att låta sig påverkas av cancercellernas ihärdiga försök att försvara sig.