Cancer
Cancer

Forskarna skapar artificiella tumörer som påminner om patientens tumör.

© Shutterstock & Hayley E. Francies, Wellcome Trust Sanger Institute

Kriget mot cancer: Artificiella tumörer optimerar läkarnas vapen

Människan har kämpat mot cancer i tusentals år. Trots det dödar den aggressiva sjukdomen drygt åtta miljoner människor varje år. I vår artikelserie om kriget mot cancer berättar vi om de viktigaste slagen och ger dig en inblick i hur världens forskare har enats för att vinna dessa med hjälp av antikroppar, genteknik och artificiella tumörer.

30 maj 2018 av Johann Mar Gudbergsson & Christian Juul

Forskare testar tusentals potentiella läkemedel i laboratoriet. Av dessa tar sig bara några få igenom nålsögat och testas på människor. 

Urvalsprocessen är dock inte optimal. Ämnen som aldrig borde ha testats på människor tar sig vidare i processen – medan behandlingar som kunde ha räddat liv sorteras bort.

Problemet är att forskarna gör sina försök på cancerceller i petriskålar eller tumörer i djur – och det påminner inte om det som händer i patienter.

Cancer i djur är annorlunda 

Petriskålen kan inte härma den miljö av olika celltyper, blodådror och kemiska ämnen i en människa. 

Samtidigt betyder skillnaden mellan djur och människor i bland annat ämnesomsättning, immunsystem och vävnadsstruktur att djurens tumörer inte utvecklas som människors.

Läkemedlen har därför vitt skilda villkor i laboratorier och patienter, och chansen att effekten i ett djurförsök upprepas hos människor är förhållandevis liten.

Cancer
Cancer

Forskarna testar ofta medicin på möss med tumörer under huden.

© Patrick Semansky/AP/Ritzau

Övergången från djurförsök till människor kan snart även vålla problem inom ett helt annat  forskningsområde. Du kan läsa om förberedelserna för världens första ögontransplantation på människor i nästa nummer av Illustrerad Vetenskap.

Om du beställer ditt nummer nu kontrar vi med ett supererbjudande:

  • Tillgång till alla våra e-magasin, bland annat National Geographic och Världens Historia
  • En elegant trådlös Bluetooth-högtalare från Sonitum
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap

Slå till nu och få hela paketet för bara 49:50 kronordu sparar 397 kronor.

Cancerforskarna återskapar patientens inre

Hundratals artificiella cancertumörer som forskarna kan testa medicin på – det är målet för ett projekt lett av de nederländska forskarna Hans Clevers och Hans Bos. 

De ska odla fram tumörer i laboratoriet från en lång rad patienter genom att ge cancercellerna särskilda näringsämnen och signalsubstanser.

Metoden har tidigare visat sig vara effektiv – tumörerna får nästan samma egenskaper som de hade i patienten, och de reagerar på samma sätt på medicin.

Om några år kan forskarna skapa artificiella tumörer som i ännu högre utsträckning liknar patienternas. 

Tumörerna kommer att bestå av många olika celltyper och innehålla artificiella blodkärl som ska föra näringsämnen, hormoner och immunceller till cancercellerna.

Kriget mot cancer fortsätter

Få en djupare förståelse för cancerforskarnas arbete och de största utmaningarna som väntar genom att läsa tidigare artiklar i serien, eller få de senaste upptäckterna direkt till din inkorg med  Illustrerad Vetenskaps nyhetsbrev.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: