Shutterstock & Hayley E. Francies, Wellcome Trust Sanger Institute
Cancer

Kriget mot cancer: Artificiella tumörer optimerar läkarnas vapen

Människan har kämpat mot cancer i tusentals år. Trots det dödar den aggressiva sjukdomen drygt åtta miljoner människor varje år. I vår artikelserie om kriget mot cancer berättar vi om de viktigaste slagen och ger dig en inblick i hur världens forskare har enats för att vinna dessa med hjälp av antikroppar, genteknik och artificiella tumörer.

Forskare testar tusentals potentiella läkemedel i laboratoriet. Av dessa tar sig bara några få igenom nålsögat och testas på människor.

Urvalsprocessen är dock inte optimal. Ämnen som aldrig borde ha testats på människor tar sig vidare i processen – medan behandlingar som kunde ha räddat liv sorteras bort.

Problemet är att forskarna gör sina försök på cancerceller i petriskålar eller tumörer i djur – och det påminner inte om det som händer i patienter.

Cancer i djur är annorlunda

Petriskålen kan inte härma den miljö av olika celltyper, blodådror och kemiska ämnen i en människa.

Samtidigt betyder skillnaden mellan djur och människor i bland annat ämnesomsättning, immunsystem och vävnadsstruktur att djurens tumörer inte utvecklas som människors.

Läkemedlen har därför vitt skilda villkor i laboratorier och patienter, och chansen att effekten i ett djurförsök upprepas hos människor är förhållandevis liten.

Cancer

Forskarna testar ofta medicin på möss med tumörer under huden.

© Patrick Semansky/AP/Ritzau

Cancerforskarna återskapar patientens inre

Hundratals artificiella cancertumörer som forskarna kan testa medicin på – det är målet för ett projekt lett av de nederländska forskarna Hans Clevers och Hans Bos.

De ska odla fram tumörer i laboratoriet från en lång rad patienter genom att ge cancercellerna särskilda näringsämnen och signalsubstanser.

Metoden har tidigare visat sig vara effektiv – tumörerna får nästan samma egenskaper som de hade i patienten, och de reagerar på samma sätt på medicin.

Om några år kan forskarna skapa artificiella tumörer som i ännu högre utsträckning liknar patienternas.

Tumörerna kommer att bestå av många olika celltyper och innehålla artificiella blodkärl som ska föra näringsämnen, hormoner och immunceller till cancercellerna.