Kortvuxna cancerfria

Kortvuxenhet verkar skydda mot cancer och diabetes, visar forskning. Under 22 år dog inte en enda av 152 kortvuxna av cancer.

Jaime Guevara-Aguirre with equadorian little people

Studier av en grupp besläktade kortvuxna i Ecuador har lett forskarna på spåret av en gen, som ger kortvuxenhet men också skyddar de kortvuxna mot cancer och diabetes.

De kortvuxna lever i ett samhälle med rätt mycket inavel, och en utbredd mutation gör dem oförmögna att reagera på tillväxthormonerna GH och IGF-1. Hormonerna främjar tillväxten under puberteten men stressar också kroppens celler, och stora mängder tillväxthormon har visat sig öka risken för cancer och andra sjukdomar hos möss.

Forskare från Ecuador och USA följde därför 152 kortvuxna under 22 år och jämförde deras sjukdomshistoria med 1606 nära släktingars, vilka inte bar på mutationen och var av normal längd. Det visade sig att de båda grupperna, trots att levde sida vid sida, hade vitt skilda dödsorsaker.

Bland släktingarna av normal längd dog 20 procent av cancer och 5 procent av diabetes, medan dessa sjukdomar inte krävde ett enda dödsfall bland de kortvuxna, som också hade betydligt mindre mängd insulin i blodet än sina släktingar. Trots det levde de kortvuxna inte längre, för alkoholrelaterade dödsfall är mycket utbredda i denna grupp.

Forskarna hoppas att resultaten kan bidra till att utveckla en livsförlängande medicin, som kan begränsa effekten av GH och IGF-1 hos normallånga personer och minimera deras risk för att drabbas av cancer och diabetes.