Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Guld avslöjar cancer

I dag finns det inget enkelt test som visar om vi har cancer, men i framtiden kan ett blodprov med tillsatta guldpartiklar upptäcka sjukdomen i ett tidigt stadium.

Shutterstock, ken ikeda & Abu Ali Sina et al./Nature comm.

I dagsläget kan läkarna bara ställa cancerdiagnoser efter ett längre förlopp. Först upptäcker de cellförändringar någonstans i patientens kropp.

Sedan tar de ut och undersöker ett cellprov i laboratoriet och ställer diagnosen. De kan alltså inte göra ett snabbt och generellt test på cancer i hela kroppen.

Ett sådant är dock på väg – baserat på guld. Forskare vid University of Queensland i Australien har nämligen upptäckt att nanopartiklar av guld binder sig till cancer-dna.

Cancer-dna drar till sig små guldpartiklar

Dna-strängar rymmer metylgrupper som kontrollerar hur aktiva generna är. På cancer-dna samlas kontrollgrupperna i klumpar – som attraherar guld.

Cancerceller lockar till sig guldpartiklar

Kroppens alla celler skickar ut små dna-fragment i blodet.

Det gör att ett enkelt blodprov kommer att kunna avslöja om det finns cancerceller i kroppen.

Förklaringen är att våra dna-strängar, som innehåller generna, också har andra molekylgrupper – exempelvis metylgrupper. De bestämmer hur aktiva generna är.

I normala celler sitter metylgrupperna jämnt fördelade längs dna-strängen men hos cancerceller klumpas de samman.

Klumparna får cancer-dna att vecka sig luckrare än dna från friska celler, och det ger guldpartiklar en möjlighet att binda sig till metylgrupperna.

Cancer-dna attraherar därför många guldpartiklar, och de är lätta att upptäcka i mikroskop.

Nanopartiklar av guld visar om det finns små fragment av cancerceller i ett blodprov. Om provet kommer från en cancerpatient lyser ansamling av guld upp i mikroskopet. Till vänster syns en patient utan cancer och till höger en patient med cancer.

© Shutterstock, ken ikeda & Abu Ali Sina et al./Nature comm.

Guldprov ska i första hand övervaka tidigare patienter

Forskarna utförde testet på 200 personer, varav några med cancer.

I cirka 90 procent av fallen påvisades cancern.

Det dröjer dock innan metoden kan tas i bruk, och till en början kommer den troligen användas för att kontrollera om cancern har återkommit hos redan behandlade patienter.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj