Genteknik får immunförsvaret att utplåna cancer

En ny banbrytande cancerbehandling testas nu på människor för första gången. Behandlingen bygger på tekniken CRISPR som ger forskarna en hittills ouppnåelig kontroll över våra gener.

Cancer

Forskare programmerar om immuncellernas gener.

© Shutterstock

Forskarna tänker förvandla dina immunceller till målsökande dödsmaskiner som på egen hand kan eliminera cancertumörer i kroppen. Hemligheten bakom förvandlingen är den revolutionerande gentekniken CRISPR.

CRISPR består av tre molekylära verktyg som kan klippa ut gener i en cell och sätta in nya gener i stället. Verktygen uppstod helt naturligt i bakterier, som använder dem för att förstöra gener i fientliga virus.

Under de tio år som passerat sedan forskarna upptäckte CRISPR har tekniken utvecklats till en av vetenskapens allra viktigaste. CRISPR är precist, billigt och enkelt att använda, och tekniken är nu så utbredd att den bara i år kommer att ha använts i mer än 3 000 vetenskapliga försök över hela världen.

Försök på människor pågår

Just nu är kinesiska cancerpatienter de första någonsin som genomgår en ny behandling baserad på CRISPR-teknik. Men amerikanerna är inte långt efter. En amerikansk behandling är klar för att testas och forskarna väntar med spänning på resultatet.

Behandlingen går till så att läkarna tar ut ett antal av patientens immunceller. I dessa placeras en gen som gör att cellerna kan söka upp cancertumörer. Samtidigt klipper de ut två gener som normalt skulle förhindra immuncellerna att attackera tumören.

När de genmanipulerade immuncellerna sätts in i patienten igen är de redo att hitta och döda cancertumören. Resultaten från de banbrytande försöken i USA och Kina kommer förmodligen att vara klara unde nästa år.