Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskare ska smuggla in gift i cancerceller

Forskare har upptäckt ett nytt vapen för att bekämpa cancer: De ska smuggla in gift i sjuka celler med en nyupptäckt minibakterie.

Shutterstock

Bakterieforskare har kartlagt en helt ny celltyp, som kan bli avgörande i kampen mot cancer.

När bakterier delar sig slutar det inte alltid med en ny, funktionsduglig bakterie.

Några gånger resulterar delningen bara i en betydligt mindre cell som saknar en mängd av de mekanismer som krävs för att överleva.

Dessa minicellers funktion har hittills varit en gåta, men nu har amerikanska forskare kanske hittat svaret.

Miniceller är små avfallspåsar

Forskarna undersökte hur kolibakterier reagerade på angrepp av antibiotika och vad som hände med de proteiner som antibiotikan förstörde.

Forskarna följde proteinerna under mikroskopet med hjälp av fluorescerande markörer och upptäckte att de förstörda proteinerna transporterades ut till ändarna av den avlånga kolibakterien.

Därefter packades proteinerna in i en minicell och skickades ut ur bakterien. Miniceller fungerar som avfallspåsar som befriar bakterien från defekta proteiner.

Bilden visar hur e colibakterien använder miniceller för att bli av med avfall i form av defekta proteiner. Du ser minicellen som en ljusgrön fläck på bilden.

© Chao Lab, UC San Diego

Ska smuggla in giftämnen i cancerceller

Förutom att avslöja ett av bakteriernas vapen mot antibiotika kan upptäckten av minicellerna visa sig bli viktig inom ett helt annat område, nämligen cancer­behandling.

Några forskare arbetar med att skapa miniceller som påminner om bakteriernas, men som ska användas för att smuggla in cellgifter i cancerceller.

När forskarna ska preparera minicellerna för sin insats är de i dag beroende av att gifterna kan vandra in i minicellerna.

Här skulle bakterier i stället kunna stå för arbetet med att packa giftet i minicellerna innan de sprutas in i blodbanan och angriper cancercellerna.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj