nb_u13 Angelina

Cancer överlistar Angelina-operation

Hollywoodstjärnan Angelina Jolie bär på en speciell gen som ökar risken för cancer i äggstockar och bröst. Att operera bort organ är dock ingen garanti mot sjukdomen.

25 mars 2015 av Julie Hjerl Hansen

För två år sedan valde filmstjärnan Angelina Jolie att avlägsna båda sina bröst för att undvika bröstcancer. Nu har stjärnan valt att även ta bort sina äggstockar och äggledare.

Angelina Jolie bär på genen BRCA 1 som ger en markant ökad cancerrisk. Hennes läkare uppskattade att hon under sitt liv hade 87 procents risk för att utveckla bröstcancer och 50 procents risk för att utveckla cancer i äggstockar och äggledare.

Operation är ingen garanti mot cancer

En del kvinnor som får konstaterat att de bär gener som ökar risken för bröstcancer och cancer i äggstockarna väljer precis som Jolie att operera bort organen.

Men även om ingreppet minskar risken är operationerna ingen garanti mot cancer.

Om en kvinna får bortopererat brösten i förebyggande syfte, kommer mikroskopiska rester av bröstvävnad vara kvar och här kan cancer utvecklas.

En undersökning av cirka 100 kvinnor, som har fått brösten bortopererade i förebyggande syfte, visade att tre utvecklade bröstcancer. Andra undersökningar pekar på samma tendens.

Omöjligt att cancer-screena bröstopererade

Kvinnor som väljer att ta bort brösten i förebyggande syfte förlorar dessutom möjligheten att screenas, då det inte finns effektiva tekniker för att screena bröstopererade kvinnor efter förstadier till bröstcancer.

När en kvinna upptäcker en knöl i bröstet och får konstaterat cancer har hon redan varit sjuk länge. Bröstcancer tar minst 20 år på sig att utvecklas och andra cancerformer kan ta ännu längre tid att utveckla.

Forskarna fokuserar på att förebygga cancer

På senare år har läkarna därför börjat flytta fokus. I stället för att behandla tumörerna vill de förhindra att de överhuvudtaget uppstår:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: