"Du mår bra nu. Men du får troligen lungcancer om ett par år." Så kunde en förutsägelse låta från en ny banbrytande, skotsk studie.
Studien har bara ett specifikt fokus: lungcancer. Och av goda skäl.
Sjukdomen är den mest dödliga cancerformen i Skottland, där en fjärdedel av cancerrelaterade dödsfallen beror på lungcancer.
85 procent av patienterna i Storbritannien får en cancerdiagnos först när sjukdomen har spridits till fler ställen i kroppen.
Nu hoppas skotska myndigheter att en nyutvecklad teknik, som har använts i en studie genomförd av forskare från Saint Andrews-universitetet i Skottland, ska råda bot på det.
Totalt 2 208 nuvarande och före detta rökare i åldern 50–75 år har bidragit till undersökningen och den nya tekniken, EarlyCDT, Som kan avslöja cancer upp till fyra år tidigare än andra kliniska diagnostekniker.
Många frekventa CT-skanningar
Blodproverna från försökspersonerna som hade cancer visade att nivåerna av de sju autoantikropparna låg markant högre jämfört med de tumörrelaterade antigenerna. Och det ger en fingervisning om att något är på tok.
Om blodproverna visar höga nivåer av autoantikroppar inleder forskarna eller läkarna ett antal frekventa CT-skanningar. På dessa bilder kommer de förr eller senare att upptäcka tumören – troligen i ett tidigt stadium.
Den största i sitt slag
Studiens resultat är banbrytande. Och den anses vara världens största studie inriktad lungcancer.
Av de 12 208 skottarna var det 9 085 som fick EarlyCDT. Av dem diagnosticerades 41,1 procent – motsvarande 3 723 deltagare – med cancer i de tidigaste stadierna: 1 och 2.
Det är i dessa stadier som cancern har spridits som minst chansen att framgångsrikt kunna operera bort tumören med därför är som störst.
De resterande 3 123 personerna i kontrollgruppen fick inte EarlyCDT. Och i den gruppen hittade man bara lungcancer i första och andra stadiet hos 26,8 procent – eller cirka 837 deltagare.
Studien påvisade även en lägre dödlighet bland personer som fick EarlyCTD jämfört med dem som inte lämnade blodprovet.
Studien sponsrades av Dundee-universitetet, NHS Tayside – en region, i vilken man precis som i Sverige värnar om flera aspekter av invånarnas hälsa – och medfinansierades av Skottlands vetenskapsdepartement, Chief Scientist Office, samt forsknings- och läkemedelsbolaget Oncimmune.