Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Medicin - Cancer

Bakterier skyddar mot cancer

Bakterien Staphylococcus epidermidis växer naturligt på vår hud. Försök med möss visar att en viss stam av bakterien skyddar oss mot hudcancer.

Kanske har du redan en bakterie på huden som skyddar dig mot hudcancer.

Amerikanska forskare vid University of California har upptäckt att vissa människor bär på en stafylokockbakterie med den tursamma egenskapen.ab.

Förhindrar att cancerceller delar sig

Forskarna undersökte olika stammar av bakterien Staphylococcus epi­­dermidis som lever på vår hud i olika varianter.

I laboratoriet utsatte forskarna först musceller för de olika bakteriestammarna och upptäckte då att i synnerhet en stam hindrade dem från att utvecklas till cancerceller.

© UCSD

Närmare undersökningar visade att just denna variant av bakterien avger ämnet 6-HAP, som i sin uppbyggnad liknar en av byggstenarna i dna och därför blockerar kopieringen av dna i cancerceller.

6-HAP stoppar tillväxten av cancerceller men hämmar inte de normala hudcellerna från att växa eftersom speciella enzymer i normala celler verkar blockera ämnets förödande effekt.

1 av 5 har skyddsbakterie

Forskarna smorde därefter de olika bakteriestammarna på ryggen av hårlösa möss och utsatte dem för stark UV-strålning under tolv veckor.

De möss som hade fått den speciella varianten av bakterien utvecklade i genomsnitt bara en tumör vardera, medan möss med andra bakterievarianter utvecklade hela fyra till sex cancertumörer.

Bakterien använder förmodligen själv ämnet som ett vapen mot främmande bakterier.

Preliminära undersökningar visar att omkring 20 procent av oss på huden har bakterier som avger 6-HAP. Ämnet kan kanske hjälpa läkarna att bekämpa hudcancer.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

80 minuter
Sjukdomar

Kan det stämma? Ryskt turbovaccin klart i oktober

3 minuter
Cancer

WHO varnar: Antalet cancerdrabbade ökar med 60 procent till 2040

13 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj