Alkohol cancer

Alkohol direkt orsak till sju olika typer av cancer

Alkoholens betydelse för cancer har länge debatterats. Nu visar en ny studie att över en halv miljon människor årligen dör av alkoholrelaterad cancer.

26 juli 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz

Det lär knappast vara en överraskning att alkohol är skadligt för levern.

Men visste du också att till och med små mängder alkohol ökar risken för cancer i mun, hals, matstrupe, struphuvud, tarm, tjocktarm, bröst och lever?

Det är forskaren Jenny Connor från University of Otago, Nya Zeeland, som genom att plöja igenom en rejäl hög med internationella studier har lyckats samköra resultaten till en uppseendeväckande slutsats:

En halv miljon döda

Alkohol ger upphov till 5,8 procent av alla cancerdödsfall. Det innebär alltså att en halv miljon människor hade kunnat undvika sin cancerdödsdom om de hade avhållit sig från alkohol.

Att hitta den direkta orsaken till cancer är ingen lätt uppgift och därför har forskare varit försiktiga med att dra för långtgående slutsatser.

Det har däremot inte varit ont om studier, men att samköra dem och dra några relativt skottsäkra slutsatser är både svårt och tidskrävande.

Det är det Jenny Connor har lyckats med och hennes uppseendeväckande resultat har tagit med i den ansedda tidskriften Addiction.

Genombrott

Studien har fått ett positivt mottagande hos World Cancer Research Fund, som länge har misstänkt att alkohol är en större bov i dramat än vad man hittills har kunnat bevisa.

– Man får säga att vi nu har hållbara bevis för att alkohol har ett direkt samband med många fall av obotlig cancer, säger Susannah Brown, som är forskningschef i organisationen.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: