Alger ska bekämpa cancer

Med rätt gener och rikliga mängder solljus kan alger manipuleras att producera enorma mängder hudcancerläkemedel.

Miljarder alger ska massproducera sällsynta ämnen som kan bota bland annat hudcancer.

© Shutterstock

Ett antal naturliga ämnen från medicinalväxter har förmågan att ta kål på cancer. Ett av dem är en så kallad terpenoid med namnet ingenol-3-angelat, som är ett medel mot hudcancer.

Ämnet finns endast i hartsen från växten rävtörel (Euphorbia peplus) och är närmast omöjlig att massproducera i laboratorium. Därför har forskarna sökt hjälp hos små encelliga organismer som lever av solljus och koldioxid: alger.

Cancerdödande gener överförs till algen

Forskarna har identifierat de gener i växten som ligger bakom ingenol-3-angelat. Generna "skriver koder" för speciella enzymer som bildar det cancerdödande ämnet.

Genom att införa generna i algerna kan forskarna manipulera de små organismerna att producera ämnet i betydligt större mängder än de ursprungliga växterna kan.

Flera sorters cancer kan behandlas

Den lyckade storproduktionen av hudcancerläkemedel har gett blodad tand. Metoden kan även producera andra cancermedel, som är ännu mer sällsynta och därmed ännu mer värdefulla.

Forskarna ska nu utveckla en metod för att extrahera cancermedlen mer effektivt ur algerna, innan en faktisk användning kan inledas.

Läs mer: Alger går i krig mot fetma och malaria

Alger kan inte bara producera cancerläkemedel, utan även användas till bland annat viktminskningsmedel och malariamedicin. Läs mer om den användbara tekniken här: