Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Amerikanska forskare: Solljus bekämpar coronaviruset

Sommaren kan minimera coronavirusets smittorisk: Både solljuset och de höga temperaturerna reducerar viruspartiklarnas livslängd utomhus, visar en ny amerikansk studie.

Shutterstock

Hittills har vårt enda egentliga vapen i kampen mot det nya coronaviruset varit fysisk distansering, isolering och god hygien. Men ett nytt forskningsresultat tyder nu på att vi kan få en hjälpande hand av sommarvädret.

Enligt studien minskar tre av sommarens kännetecken nämligen coronaviruspartiklarnas livskraft. Det rör sig om:

  • Temperatur
  • Luftfuktighet
  • Solljus

Hittills har bland annat World Health Organization understrukit att sommarvädret inte kommer att stoppa pandemin. Men den nya studien visar alltså att sommaren tvärtom kan spela en mycket viktig roll för att minska smittspridningen.

Solljus halverar virusmängd på två minuter

De nya resultaten kommer från det amerikanska National Biodefense Analysis and Countermeasures Center, NBACC, som sorterar under amerikanska inrikesdepartementet.

NBACC genomför sina försök i kammare, i vilka de imiterar vädret vid olika tidpunkter på året, genom att justera exempelvis temperatur, luftfuktighet och mängden solljus.

Försöken visar att 90 procent av viruspartiklarna i en salivdroppe inaktiveras efter 6,8 minuter i solen och 14,3 minuter i ett så kallat odlingsmedium, som ger partiklarna optimala levnadsvillkor.

Viruspartiklarna utsattes för artificiellt ljus som motsvarar förhållandena kring sommarsolståndet i Spanien, men inaktiveringen ägde även rum vid mindre mängder solljus – om än långsammare.

Under en presskonferens i Vita huset har NBACC tidigare rapporterat försök som visar att högre temperatur och luftfuktighet reducerar antalet viruspartiklar. Dessa resultat har ännu inte publicerats eller granskats kollegialt, men ligger i linje med tidigare forskningsresultat.

Se den amerikanske viceministern för vetenskap och teknik förklara de aktuella resultaten:

Enligt slutsatserna från presskonferensen halveras antalet partiklar efter en timme vid 21–24 grader och 20 procents luftfuktighet, när viruset hänger som aerosoler – mikroskopiska droppar – i luften. Under samma förhållanden i solljus är halveringstiden bara en och en halv minut.

UV-ljus har påvisbar effekt

UV-ljus har länge varit en känd desinficeringsmetod, men det har gällt UV-ljus med kortare våglängder än det NBACC har använt sig av i försöken – så kallat UVB.

Det har hittills inte funnits några bevis för att solljus kan inaktivera coronavirus, och därför är de nya resultaten uppseendeväckande.

Läs också:

Sjukdomar

Genombrott: Coronaviruset biter inte på vaccinerade apor

4 minuter
coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

113 minuter
Årstider

Sommar över Sverige

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj