Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Svarta tankar ökar risken för Alzheimers sjukdom

Oro för framtiden och grubblerier över det förflutna ger fysiska skador i hjärnan.

Shutterstock

En ny studie visar att det finns ett tydligt samband mellan negativa tankemönster och de fysiska förändringar i hjärnan som hänger ihop med Alzheimers sjukdom.

Forskare från University College London i England har följt 360 personer under två år och bett dem fylla i frågeformulär om hur mycket de plågas av mörka tankar. Det kunde både röra sig om negativa upplevelser och oro för framtiden.

Personerna var samtliga över 55 år när studien inleddes. Under tiden testades deras mentala förmågor, såsom minne, uppmärksamhet, rumsuppfattning och språkliga färdigheter.

Mörka tankar får proteinerna beta-amyloid (blått) och tau (grönt) att ansamlas i hjärnan.

© Rabinovici lab/UCSF

Negativa tankar satte spår på hjärnavbildning

113 av personerna genomgick dessutom hjärnskanningar för att följa utvecklingen av vissa proteiner i hjärnan, tau och beta-amyloid, som kännetecknar Alzheimers sjukdom.

Resultaten visade ett tydligt samband. De personer som plågades mest av negativa tankar började uppvisa allt sämre resultat i de mentala testerna, samtidigt som de fick allt större ansamlingar av de skadliga proteinerna i hjärnan.

Forskarnas slutsats är att negativa tankar under längre perioder ökar risken att utveckla Alzheimers sjukdom. Därför anser de att man bör undersöka om psykologiska verktyg som mindfulness och meditation kan vara användbara medel för att förebygga demenssjukdomen.

Läs också:

Alzheimer

Artificiell intelligens upptäcker Alzheimers sjukdom tio år före läkaren

1 minut
Alzheimer

Video: Ballerina med Alzheimers sjukdom kommer plötsligt ihåg dansen

1 minut
Alzheimer

Alzheimers sjukdom kan förutsägas med hjälp av ett blodprov

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj