Nedsatt luktsinne kan vara ett tidigt tecken på Alzheimers sjukdom

Den nya upptäckten kan göra det lättare att diagnostisera den fruktade sjukdomen tidigare.

Att förmågan att kunna identifiera lukter försämras är bland de första symptomen på Alzheimers sjukdom.

© Shutterstock

Nästan 50 miljoner människor i världen lever med demens.

En av de värsta och mest utbredda demenstyperna är Alzheimers sjukdom, som ofta först upptäcks när sjukdomen har fått märkbara konsekvenser. Diagnosen ställs vanligtvis med hjälp av ett minnestest, men då kan patienten redan ha levt med sjukdomen i upp till tjugo år.

Lukttest avslöjar Alzheimers sjukdom

Nu har kanadensiska forskare från McGill University i Quebec gjort ett genombrott.

Forskarna undersökte 300 personer med förhöjd risk för Alzheimers sjukdom. Studien visar att personer som har svårt att identifiera lukter har högst risk för att utveckla sjukdomen.

Tidigare diagnos

Det är speciellt två områden i hjärnan som vi använder för att identifiera lukter. Det ena är hjärnans luktcentrum. Det andra är den entorinala barken, som kopplar samman hjärnans minnescentrum i hippocampus med resten av hjärnbarken, och som används till att minnas och känna igen lukter.

Båda områden är bland de första som drabbas av Alzheimers sjukdom och därför kan lukttestet användas som en tidig indikator på sjukdomen.

Forskarna påpekar dock att man inte enbart kan utgå ifrån detta test, eftersom det kan finnas andra orsaker till nedsatt förmåga att identifiera lukter.

Förra året kom amerikanska forskare fram till att också ettblodprov kan identifiera sjukdomeni ett tidigt stadium.