Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Demens

Artificiella sötningsmedel, som bland annat finns i lightläsk, har upprepade gånger misstänkts för att ha negativa effekter på människor.

© Shutterstock
Medicin - Alzheimer

Forskning kopplar lightläsk till blodproppar och demens

Ny amerikansk forskning har hittat starka indikationer på ett samband mellan dagligt intag av artificiellt sötad lightläsk och blodproppar i hjärnan, som kan leda till demens.

Forskare från Boston University School of Medicine (BUSM) i USA hotar med att lämna en bitter eftersmak hos alla de som dagligen dricker artificiellt sötad läsk.

En omfattande analys av 46 års hälsostatistik för 5 000 amerikaner har avslöjat indikationer på ett direkt samband mellan dagligt intag av light-läst och risken för blodproppar i hjärnan.

Resultaten har publicerats i Stroke och Alzheimer's and Dementia30050-X/abstract {"target":"_blank","rel":"nofollow"})

Tre gånger större risk för demens

Forskarna från Boston har jämfört omfattande hälsodata från Framingham Heart Study (FHS) med enkätundersökningar om livsstil och därefter rensat svaren från faktorer som ålder, utbildning, kaloriintag, diabetes, rökning och motion.

Resultaten var påfallande:

"Människor som dagligen dricker lightläsk löper nästan tre gånger så stor risk för att få blodproppar i hjärnan och demens - inklusive Alzheimers", säger Matthew Pase från den neurologiska avdelning vid BUSM, tillika författare till forskningsrapporten.

Socker förstör minnet

Studien visar dessutom att människor som regelbundet konsumerar drickor med mycket socker i inte heller undslipper negativa effekter på hjärnan:

"Datan indikerar starkt att konsumtion av drickor med högt sockerinnehåll kan kopplas till minnesförlust och minskad hjärnvolym" säger Matthew Pase.

Forskarteamet understryker att sambanden inte är slutgiltigt bevisade innan ytterligare forskning har gjorts.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj