Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Antikroppar

En ny superantikropp kan attackera och döda 99 procent av hiv-virusets många mutationer.

© Shutterstock
Medicin - Aids

Ny antikropp attackerar 99 procent av hiv-stammarna

Forskare har utvecklat en superantikropp som attackerar hiv-viruset på tre olika ställen. Behandlingen är den hittills mest effektiva och är färdig att testas på människor under nästa år.

Forskare har designat en ny superantikropp som kan bli avgörande i kampen för att utrota det dödliga hivviruset.

Utmaningen med att behandla hiv är virusets förmåga att mutera. En människa som har hiv kan ha många varianter av viruset – även kallat stammar – samtidigt.

Hiv förstör immunförsvaret

Immunförsvaret måste bekämpa de olika stammarna samtidigt, vilket gör det till en omöjlig uppgift för de vita blodkropparna. Immunförsvaret misslyckas och kroppen blir därför extremt sårbar för alla möjliga infektioner.

För flera år sedan upptäckte forskarna att ett fåtal hiv-smittade utvecklade betydligt mer effektiva antikroppar som dödade upp till 90 procent av alla hiv-stammar i kroppen på en gång.

Superantikroppar dödar 99 procent

Sedan dess har forskare försökt utvinna dessa antikroppar och nu har ett team från US National Institutes of Health samt läkemedelsföretaget Sanofi kombinerat tre av dessa antikroppar till en superantikropp. De tre antikropparna binder sig till tre olika ställen på viruset och tillsammans dödar de 99 procent av samtliga hiv-stammar.

Dödar en miljon per år

Resultatet har visat sig efter försök på apor och har publicerats i Science. Försök på människor väntas inledas redan nästa år och det är goda nyheter för de 36,7 miljoner människor som i dag är smittade av hiv eller aids. 2016 dog över en miljon människor av aids och aids-relaterade sjukdomar.

Läs också:

coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

91 minuter
Läkemedel

Bluff gav vaccin dåligt rykte

19 minuter
Röda korset-medarbetare transporterar bort spanska sjukans offer
Sjukdomar

Spanska sjukan och corona: Här är de avgörande skillnaderna

13 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj