Hiv har härjat i 100 år

Ett relativt milt apvirus som kallades "siv" muterade och utvecklade sig till "hiv" cirka 1910. Läs om hiv-historien här.

Hiv status

Mer än 35 miljoner människor lever i dag med hiv-viruset i kroppen. Även om sjukdomen kom till allmänhetens kännedom på 1980-talet utvecklade sig hiv någonstans i Afrika för över 100 år sedan.

1910: Frå siv till hiv

Ett virus från apor som kallas "simian immunodeficiency virus", siv, muttrar och utvecklar sig till hiv någonstans i Afrika.

1959: Det första fallet

Det första dokumenterade fallet av hiv drabbar en man i Kongo, Afrika. Ingen vet vid den tidpunkten vilken sjukdom han har och först 1988 kan forskare ställa en hiv-diagnos via ett gammalt blodprov.

1981: Infektioner bland homosexuella

Amerikanska forskare rapporterar om fem annars friska homosexuella män i Los Angeles-området som plötsligt utvecklar en sällsynt lungsjukdom. Det tyder på att deras immunförsvar är satt ur spel. Vid årets slut är mer än 270 smittade – varav 100 har dött.

1982: Aids ser dagens ljus

Fallen fortsätter att strömma in. I september används uttrycket "acquired immune deficiency syndroms", eller aids, för första gången för att beskriva sjukdomen.

1983: Aids kopplas ihop med sex

Kvinnor med manliga sexuella partner som är smittade med aids blir ofta sjuka. Två oberoende forskarteam skriver i tidskriften Science att aids beror på ett så kallat retrovirus. En rapport slår fast för första gången att aids kan överföras sexuellt eller via blod.

1986: Hiv får sitt namn

Viruset tilddelas namnet "human immunodeficiency virus" – på svenska "humant immunbristvirus" eller hiv.

1991: Hiv bland de kända

Det röda bandet introduceres och blir snabbt den internationella symbolen för aids. Basketspelaren Erwin ’Magic’ Johnson avslöjar att han hiv. Queen-sångaren Freddie Mercury dör av aids-relaterade orsaker.

? 1994: USA drabbas hårt av hiv

Aids är den främsta dödsorsaken för amerikaner mellan 25 och 44 år.

? 1995: Hiv-medicin på marknaden

Den första medicinen mot hiv godkänns. Det är startskotten på en utveckling av en rad så kallade antiretrovirala läkemedel mot hiv-viruset. Samma år överstiger antalet aidssjuka i USA en halv miljon.

? 1999: Miljoner lever med hiv

Enligt WHO är aids den fjärde största dödsorsaken i världen och den största i Afrika. 33 miljoner människor i världen lever med hiv och viruset har sammanlagt kostat 14 miljoner människor livet.

? 2009: Färre nya hiv-smittade

Goda nyheter – 17 procent färre nya hiv-smittede har registrerads under de sista årtiondet i världen. Antalet nya smittade i östra Asien har dock ökat med 25 procent.

? 2012: Afrika saknar medicin

6,2 miljoner människor i Afrika söder om Sahara tar antiretroviral medicin mot hiv – det motsvarar ungefär 56 procent av alla som behöver behandling.

Uppskattat antal människor med hiv och aids 2008. Klicka på bilden för att förstora den.

Hur smittar hiv?

Hiv är en sexuellt överförbart virus som i dag kan behandlas med så kallad antiretroviral medicin. Virus kommer dock alltid att ligga vilandes i kroppen och bryta fram om patienten blir immun eller slutar ta sin hiv-medicin.

Hiv-vaccin är på väg

Flera forskarteam arbetar intensivt med att avslöja hiv-virusets svagheter och på så sätt hitta ett vaccin mot hiv.

En av lösningarna är att föra in levande, försvagat virus i kropps, ett annat är att förhindra hiv att infektera immuncellerna. Det kan göras genom att klistra så kallade antikroppar på virusets yta så att viruset inte längre kan binda sig till immuncellerna.

Läs mer om den spännande forskningen om vaccin mot hiv här: