Det nya coronaviruset, som just nu lägger gator och torg öde, angriper primärt luftvägarna, där det kan leda till lunginflammation, andnöd och i värsta fall döden.
4–5 procent av patienterna upplever symptom som kräkningar och diarré, vilket tyder på att viruset också angriper matsmältningssystemet.
Ett flertal mindre studier beskriver flera överraskande och oroväckande symptom hos individer utan några andra hälsoproblem utöver COVID-19, vilket indikerar att viruspartiklar till och med kan leta sig fram till hjärnan. En vetenskaplig artikel från Kina uppskattar att drygt var tredje COVID-19 patient som har vårdats på sjukhus också drabbas av symptom i hjärnan.
Vetenskapen har inte någon total överblick över hur viruspartiklarna lyckas ta sig förbi blod-hjärnbarriären, som skyddar hjärnan, men tidigare försök visar att det kan ske genom näsan.
Följ den troliga vägen till hjärnan här:
Uppsniffat virus kan hamna i hjärnan

Näshålan
Viruspartiklar sniffas in och kan infektera sinnesceller högst upp i näshålan.
Luktbulben
Från sinnescellerna kan viruspartiklar färdas vidare till luktbulben – en nervände som förbinder näsan och hjärnan.
Hjärnan
Via luktbulben sprids viruset i hjärnan, där det påverkar olika områden.
Vissa läkare menar att en del av de svåra COVID-19-fallen med akuta andningsproblem beror just på att viruspartiklarna angriper hjärnstammen och förlamar det centrala nervsystemet.
Den nya kunskapen kan bidra till att formulera riktlinjer för vilka symptom både sjukvårdspersonal och privatpersoner ska vara uppmärksamma på.