Shutterstock
Parkinsons sjukdom är en kronisk nervsjukdom som uppstår på grund av brist på signalsubstansen dopamin.
Dopamin bildas i djupt liggande centrum i hjärnan som kallas basala ganglierna och ämnet fungerar som en kemisk budbärare som överför budskap från en nervcell till en annan i de långa cellkedjor som utgör nervsystemet.
Hjärnan behöver dopamin för att kontrollera kroppens rörelser och signalsubstansen bildas och bryts ned hela tiden.
Men för patienter med parkinsons sjukdom minskar produktionen av dopamin medan nedbrytningen fortsätter som normalt.
Det innebär att man så småningom hamnar i ett stadium av domapinbrist, vilket leder till det tillstånd eller den sjukdom som vi kallar parkinsons sjukdom.
2. Varför får man parkinsons sjukdom?
Trots årtionden av intensiv studier vet forskarna inte riktigt med säkerhet vad som utlöser parkinsons sjukdom och i de flesta fall är orsakerna till varför man förlorar dopaminceller okända.
Man tror dock att orsaken kan vara en kombination av genetisk instabillitet det vill säga arvsmassa och utifrån kommande faktorer som miljö,uppväxt och kemikaliepåverkan.
Sjukdomen visar sig oftast hos personer mellan 50 och 70 år och sjukdomens förekomst ökar med åldern.
Män drabbas något oftare än kvinnor.
3. Vilka är symptomen?
Shutterstock
Stela muskler, påverkad balans och gång, skakningar och långsamma rörelser är några av de vanligaste symptomen på parkinsons sjukdom.
Men sjukdomen kan också leda till en rad andra symptom som nedsatta rörelser i ansiktet, nedsatt röststyrka och allmän trötthet.
Oftast är symptomen assymetriska. Det innebär att förändringarna i hjärnan inte drabbar de två hjärnhalvorna på samma sätt.
4. Kan den behandlas?
Det finns mediciner som kan lindra vissa symptom för patienter med parkinsons sjukdom, men det finns ingen medicin som kan bromsa sjukdomens utveckling. Forskarna fortsätter dock leta efter lösningar.
Så sent som 2014 publicerade ett forskarteam från Harvard University ett överraskande resultat.
Som en del i ett experiment transplanterade forskarna in dopamin-celler i hjärnorna hos en liten grupp patienter med parkinsson och upptäckte att de transplanterade dopamin-cellerna höll sig friska och funktionella i de 14 år som studien varade.
Forskarna hoppas nu att transplantationen av dopaminneuroner kan bana väg för bättre behandlingar i framtiden för patienter med parkinsons sjukdom.
Källor: Parkinsonföreningen, netdoktor.dk