Shutterstock
När du tar medicin i pillerform får du inte luta dig 45 grader åt vänster om innehållet i pillret ska hjälpa dig snabbt.

Sittandes eller liggandes? Så får du ut mest av dina tabletter

Det är stor skillnad på om du lutar dig bakåt, till vänster eller till höger när du tar medicin i tablettform.

Tio minuter, 23 minuter, 100 minuter.

En ny studie från Johns Hopkins University har försökt svara på om du ska luta dig åt vänster, till höger eller bakåt för att dra nytta av medicin i tablettform så snabbt och effektivt som möjligt.

Studien genomfördes med hjälp av en så kallad biomimetisk mage, en "falsk magsäck" gjord av silikon som innehåller de syror, bakterier och enzymer som magen vanligtvis innehåller.

Kroppens hållning gör stor skillnad

Det visade sig att de testade tabletten löste sig på i genomsnitt tio minuter när överkroppen lutades 45 grader åt höger (eller om man låg på höger sida) när man tog tabletten.

Enligt studien är det ingen skillnad om du lutar dig 45 grader bakåt eller står upprätt – med dessa positioner löstes pillret upp på 23 minuter i den biomimetiska magen.

Men enligt studien får du inte luta dig 45 grader åt vänster (eller ligga på vänster sida) om du vill att en tablett ska komma till undsättning snabbt – då får nämligen du vänta i genomsnitt runt 100 minuter innan pillret har lösts upp.

Magen har en j-form

Det kan kanske verka något märkligt att kroppens hållning kan spela så stor roll för hur snabbt och effektivt medicin i tablettform fungerar, men det beror på magsäckens utseende.

Magen är ingen rund boll som man bara kan dumpa tabletter i – den ut som ett slarvigt j ned mot höger.

Bilden visar hur magsäcken kröker sig åt höger, där den övergår till pylorus (den nedersta delen av magsäcken) som leder vidare till tolvfingertarmen.

Bilden visar hur magsäcken kröker sig åt höger, där den övergår till pylorus (den nedersta delen av magsäcken) som leder vidare till tolvfingertarmen.

© Shutterstock

Effekten av tabletten är mest effektiv om tabletten löser sig så nära pylorus (magporten, den allra nedersta delen av magsäcken till höger) som möjligt, så att innehållet kan röra sig in i tolvfingertarmen.

Samtidigt som innehållet i magsäcken effektivt kan bryta ner och bearbeta det du sväljer, kan tarmarna nämligen distribuera tablettinnehållet till resten av kroppen när det passerar in i tolvfingertarmen och vidare genom tarmsystemet.

Nedbrytningen av tabletter går snabbast längst ner i magsäcken, där magporten och tolvfingertarmen möts, och det är också här du får ut mest av tabletten när den bryts ned.