Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sanningen om resistens

När en bakterieinfektion blir motståndskraftig mot antibiotika talar läkarna om resistens. Det gör sjukdomar svårare att behandla och ökar risken för att lunginflammation, förlossning och skrubbsår plötsligt blir livsfarliga.

Shutterstock

“Vi har snart ingen fungerande antibiotika” – Delvis sant

Läkemedelstillverkarna har svårt att utveckla nya preparat i samma takt som bakterierna utvecklar resistens. I dag har bakterierna övertaget i kapprustningen.

Före 1950-talet kunde även småsår i huden vara livsfarliga om de blev infekterade. Sedan dess har enbart penicillin räddat över 200 miljoner liv, men efter hand har bakterierna blivit allt mindre känsliga för behandlingen.

Fenomenet kallas resistens och beror på att bakterien utvecklar förmågan att pumpa ut antibiotika genom cellväggen eller bildar enzymer som kan bryta ned antibiotikan.

Bakterier blir osårbara för antibiotika

De senaste 50 åren har blott tre helt nya klasser av antibiotika upptäckts.

Under samma period har bakterierna utvecklat resistens mot alla kända preparat – utom det allra senaste, odilorhabdin, som ännu inte finns på marknaden.Därför talar läkarna om en ny medicinsk medeltid där infektioner löper amok och inte kan behandlas.

Forskarna bedömer att jakten på nya antibiotika måste prioriteras internationellt, exempelvis under FN, och föreslår en hittelön på långt över hundra miljarder kronor som en sporre för läkemedelsbolagen att kämpa stenhårt för att utveckla nya antibiotika.

“Resistens är inget problem i Europa” - Falskt

Antibiotikaresistens är ett lika stort problem i EU som influensa, TBC och hiv/aids. ECDC, EU:s centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar, uppskattar att 672 000 européer varje år drabbas av infektioner med multiresistenta bakterier.

© shutterstock

Antalet européer som varje år dör till följd av multiresistenta infektioner är 33.000.

“Det är bara bakterier som blir resistenta” - Falskt

En av de mest smittsamma multiresistenta organismerna på planeten är inte en bakterie utan en jästsvamp.

Candida auris upptäcktes för första gången 2009 i örat på en japansk kvinna. Candida auris tål utan vidare traditionella medel mot svamp och i 20 procent av fallen även de mest avancerade.

© shutterstock

Läkaren Tom Chiller, som leder enheten för svampforskning vid CDC (Centers for Disease Control and Prevention) säger att Candida auris är ”mer smittsamt än ebola”.

Forskarna öppnar nya fronter

Medicinska forskare arbetar för högtryck för att utveckla nya behandlingsformer, som kan stötta upp den haltande antibiotikan.

 • © shutterstock

  Lånade antikroppar stöder dina egna

  När kroppen infekteras av bakterier utvecklar den antikroppar. Men utvecklingen tar dagar eller veckor. Amerikanska forskare arbetar därför med att utveckla en nässpray med syntetiska antikroppar. Som mall använder de naturliga antikroppar från bland annat lamor.

 • © Shutterstock

  Goda bakterier bekämpar infektioner

  Företagen SciBac i Kalifornien och Vedanta Biosciences i Massachusetts arbetar båda med att stoppa infektioner av Clostridium difficile, som ger livshotande diarré. Vapnet är de goda bakterier som kan sväljas i pillerform och som slår ut Clostridium difficile i tarmsystemet.

 • © Shutterstock

  Dubbeldos ökar effektiviteten

  Europeiska molekylärbiologer har testat 3000 dubbeldoser med två antibiotikatyper eller en antibiotikatyp och en så kallad booster. Som booster har exempelvis vanilj visat sig vara förvånansvärt effektivt mot vissa typer av resistenta bakterier.

Läs också:

Sjukdomar

Kan det stämma? Ryskt turbovaccin klart i oktober

3 minuter
Multiresistenta bakterier
Sjukdomar

Nytt vapen mot resistenta bakterier

3 minuter
Sjukdomar

Vad är värst: Pest eller kolera?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj