Suturs

Hur syr man ihop blodkärl?

Den franske läkaren Alexis Carrel tilldelades 1912 Nobelpriset för att ha löst ett av kirurgernas största problem: att sy ihop blodkärl. Den stora utmaningen var inte att göra skarven tät utan att hindra blodet från att stelna och bilda blodproppar.

En av Carrels nyskapelser var att vända ut och in på blodkärlens ändar, så att det bara var kärlens insida som möttes och kom i kontakt med blodet. En annan var att fetta in blodkärl och instrument med vaselin för att förhindra att blodet stelnade.

När blodkärl skall sys ihop, frigörs de båda ändarna från den omgivande vävnaden, så att de är lättare att arbeta med. Kärlen sluts enbit bort med en klämma, varefter de töms på blod och fylls med heparin, som förhindrar blodets koagulering. Ändarna förs nu mot varandra, och med oftast två enkla stygn hålls de ihop medan ändarna sys samman.

Nu kan den ena klämman lossas, så att blodet flyter till stygnen. Rinner det ut blod, måste kirurgen sätta fler stygn. När den andra klämman avlägsnas, och blodet strömmar fritt genom fogen, blöder det nästan alltid lite. Det stoppas genom att man under ett par minuter pressar med kompresser över stygnen.

Syteknik böjer ändarna bakåt

Kirurgen kan välja mellan flera typer av suturer, som har sina respektive fördelar. Den så kallade horisontella madrassuturen ser automatiskt till att sårkanterna böjs bakåt, såsom Alexis Carell ursprungligen rekommenderade 1912. Stygnen placeras tätt med en högst en millimeters mellanrum, varefter de dras åt lätt och knyts.

Suturs drawing

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: