Soldat penistransplantation

Krigsskadade amerikanska soldater får nya penisar

Amerikanska soldater med krigsskador i underlivet kan nu få en ny penis från en donator transplanterad.

9 december 2015 av Karine Kirkebæk

Bomber spränger inte bara bort ben och armar. Från 2001 till 2013 har 1?367 amerikanska män fått hela eller delar av sina penisar och testiklar bortsprängda under militärtjänstgöring. För många är det en försämring av livskvaliteten i nivå med eller värre än andra krigsskador.

Därför vill tre läkare från Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore nu göra penistransplantationer på soldater. Den nya penisen kommer från en donator och ska vara fullt funktionsduglig.

Ett sexliv ska bli möjligt

Den första soldaten som ska få den experimentella transplantationen fick stora skador på bland annat sin penis vid en bombattack i Afghanistan.

Innan transplantationen kan genomföras måste läkarna ha all teknik på plats. För att ge soldaten största möjliga glädje av sitt nya organ ska den ha känsel och en funktionell urinväg – och med tiden också kunna genomföra ett samlag.

Penisen transplanteras i tre steg

Penistransplantationen blir den första i sitt slag i USA och läkarna hoppas att de ska kunna utföra den omfattande operationen inom ett år – kanske till och med om ett par månader.

Om transplantationen går bra kan den transplanterade penisen fungera som en vanlig penis med urinväg och blodcirkulation. Foto: Shutterstock.

Transplantationen har tre avgörande etapper:

  1. Donation:

  2. Förbindelse:

  3. Funktion:

Skador på penis och testiklar i samband med krig är inte så omtalade, eftersom det bland de sårade soldaterna ses som tabu och lätt kan döljas.

En lyckad transplantation av en penis

Den här typen av transplantation är varken särskilt vanlig eller enkel. Hittills har bara två försök publicerats i medicinska tidskrifter. Ett i Kina 2006, som misslyckades, medan ett försök i Sydafrika 2014 blev en framgång.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: