– Man skulle kunna tänka sig att pillren kan exempelvis användas vid utbrott på ett äldreboende och att det kan ha en enorm effekt, säger hon.
Men hur kan ett piller bekämpa viruset när det väl har kommit in i kroppen? Och varför ger vi inte bara dessa piller till alla smittade? Få svaren här.
Vad är paxlovid?
Paxlovid är ett antiviralt medel som består av två olika komponenter i samma förpackning.
En komponent är ett medel som heter nirmaltrevir som blockerar coronaviruset så att det inte kan massproducera sig själv i våra celler och skapa nya viruspartiklar i kroppen.
Den andra komponenten är ett botemedel som kallas retinovir som hjälper nirmaltrevir att stanna i kroppen längre så att det bättre kan bekämpa coronaviruset. För övrigt ett läkemedel som en gång användes för att behandla hiv och aids.
Paxlovid sväljs som två piller var tolfte timme i fem dagar – efter att du blivit smittad, men innan de svåra symtomen sätter in.
Hur effektivt är det?
I en klinisk studie från november 2021 minimerade paxlovid risken för sjukhusvistelse och dödsfall bland högriskpatienter med hela 89 procent om pillren gavs tre dagar efter de första symtomen.
Om pillren gavs inom fem dagar efter de första symtomen minskade de risken med 85 procent.
I två nyligen genomförda studier med 3 078 coronapatienter minskade pillren också risken med 85 procent. Bland de särskilt utsatta kan det enligt WHO betyda hela 84 färre inläggningar per 1 000 patienter.
Hur bekämpar paxlovid coronavirus i kroppen?
När du blir infekterad med coronavirus tränger viruset in i dina celler så att det kan använda dem som en slags fabrik för att massproducera sig själv till en myriad av viruspartiklar som gör dig sjuk.
Det är just denna process som paxlovidpiller sätter stopp för.
För att coronaviruset ska kunna kapa dina celler och kopiera sig själv måste det använda en mycket speciell proteinsax som kallas proteas. Proteinsaxen skär virusets proteiner i bitar så att de blir aktiva och kan bilda kapslar för nya viruspartiklar fyllda med virusets genetiska material.
Men genom att binda till proteinsaxen, precis där den ska klippa, sätter paxlovid saxen ur spel. Det är ett effektivt botemedel mot ett virus som corona, förklarar Magnus Kjærgaard, docent vid Institutionen för molekylärbiologi och genetik vid Aarhus Universitet och expert inom proteiner och hur molekylära mekanismer fungerar:
"Det finns olika punkter i coronavirusets livscykel som kan attackeras för att sätta viruset ur funktion - proteaset är ett av dessa steg", förklarar han.
Varför ger vi inte bara pillren till alla smittade?
WHO rekommenderar inte att pillren ges till patienter med lägre risk, eftersom fördelarna hittills verkar vara obetydliga.
Samtidigt är det, enligt Magnus Kjærgaard, docent vid institutionen för molekylärbiologi, viktigt att använda läkemedlet sparsamt för att undvika resistens:
"Eftersom Paxlovid passar som en nyckel i ett lås i coronavirusets proteas krävs ytterst små förändringar för att det inte ska passa längre. Förmodligen kan det räcka med en enda mutation", förklarar han.
"Om vi behandlar Paxlovid brett kommer det att finnas en överlevnadsvinst för viruset i att bli resistent. Därför förväntar vi oss att de virusvarianter som är resistenta mot Paxlovid kommer att ta över, och då kommer vi inte längre att dra nytta av läkemedlet. Så ju mer vi använder det, desto snabbare förväntar vi oss att viruset blir resistent”, förklarar han.