Shutterstock / Kathy Hutchins

Ny studie: Läkemedel mot reumatism kan motverka fläckvist håravfall

Under Oscarsgalan 2022 delades det inte bara ut statyetter. Skådespelaren Will Smith gav komikern Chris Rock en rungande örfil för ett skämt om hustruns snaggade huvud. Men nu visar en ny studie att läkemedel mot reumatism kanske kan rädda hårprakten från alopeci – den autoimmuna sjukdom som får lockarna att falla av.

Under Oscarsgalan 2022 skämtade Chris Rock om Jada Smiths rakade huvud.

Det fick sångarens make, Will Smith, att gå upp på scenen och lappa till komikern. Jada Smiths snaggade huvud beror nämligen på den autoimmuna sjukdomen alopeci – eller fläckvist håravfall.

Men av ny studie visar att ett vanligt läkemedel mot reumatism kan motverka sjukdomen.

Läkemedel mot reumatism ger sjukdomen en örfil

Vanlig reumatism – eller reumatoid artrit – är liksom fläckvist håravfall en autoimmun sjukdom, som får immunförsvaret att angripa ens egen kropp.

Och de två mycket olika sjukdomarna kan också bekämpas med samma läkemedel. Det visar en nya studie av amerikanska alopeci-patienter, utförd av forskare vid Yale University.

Forskarna arbetar med en skala för håravfall, där 0 betyder inget håravfall och 100 indikerar ett helt skalligt huvud. Alla testpersonerna fick minst 50 poäng på skalan.

I studien delades 1 200 personer med stora håravfall in i tre grupper. Första gruppen fick en placebo, medan en andra grupp fick två milligram om dagen och den tredje gruppen fick fyra milligram.

Efter 36 veckor hade var tredje person i gruppen med den höga dosen fått tillbaka mycket av sin förlorade hårprakt. De fick nu 20 poäng på skalan – så flera hade alltså återfått minst 30 procent av sitt hår.

Läkemedel hämmar immunförsvarets attack

Läkemedlet mot reumatism fungerar mot alopeci – och ledgångsreumatism – eftersom den bromsar immunförsvaret.

Immunsystemet skickar ut sina signaler till cellerna genom ett nätverk som består av Januskinase-enzymer och receptorer inuti cellerna.

Baricitinib hämmar enzymerna och på så sätt lindrar läkemedlet immunsystemets angrepp på hårsäckarna. Läkemedlet botar alltså inte den autoimmuna sjukdomen, men bromsar den så att hårsäckarna kan låta lockarna växa igen.

I studien fick flera av testpersonerna ett flertal biverkningar samtidigt med sin återvändande hårväxt. En del fick akne, andningsbesvär, huvudvärk, förhöjt kolesterol eller urinvägsinfektion.

Läkemedlet ska därför testas vidare innan den kan komma ut på marknaden och bekämpa skallighet. Men den nya studien är en del av de kliniska testerna i fas 3 – den sista innan läkemedlet slutligen ska godkännas av hälsomyndigheterna.