Ny behandling visar lovande resultat mot psoriasis

Forskare har fått ett nytt vapen i kampen mod psoriasis. De försöker bromsa produktionen av det protein som bildar de irriterade och röda fläckarna på huden hos patienter med psoriasis.

psoriasis top

En ny typ av behandling med RNA-terapi kan kanske vara nyckeln för att tämja psoriasis - en sjukdom som över 200 miljoner människor i världen lider av.

Vid ett möte i American Chemical Society (ACS) i Philadelphia, USA, berättade forskare från det amerikanska företaget Exicure att RNA-terapi i försök med människor har visat goda resultat i kampen mot psoriasis.

Den nya behandlingen kan nämligen gå in och minska överproduktionen av ett visst protein – tumor necrosis factor-a (TNF-?) – som ger de röda, fjälliga hudbesvären hos patienter med psoriasis.

Flera goda nyheter

Tills nyligen har det inte funnits något botemedel mot psoriasis, men tidigare i år kom ett nytt läkemedel – ixekizumab – ut på marknaden som i kliniska tester visade sig ta bort symptomen hos 80 procent av försökspersonerna så länge de behandlades.

Och nu så finns det alltså fler goda nyheter för psoriasispatienter – och det är RNA-behandlingar.

Hämmar signalerna

RNA är precis som DNA långa kedjor med information som finns i våra celler. Medan DNA har våra gener i kedjorna så har RNA andra viktiga funktioner.

RNA skickar meddelanden till våra inre proteinfabriker – ribosomer – om att producera aminosyror, vilket är byggstenarna i proteiner.

Själva behandlingen går därför ut på att manipulera RNA:n så att meddelandet om att överproducera TNF-?-proteinet blir svagare.

Det ska resultera i en normal produktion av proteinet, som är kopplat till psoriasis. Nästa steg för forskarna är att omvandla resultatet till ett botemedel.