NYU Langone Health
Patient har fått nytt ansikte och nya händer efter en lyckad transplantation

Milstolpe: Brandoffer får nytt ansikte och nya händer

Kirurger vid NYU Langone Medical Center i New York har efter en 23-timmarsoperation utfört världens första transplantation av både händer och ansikte på det 22-åriga brandoffret som nu kan le igen.

Ärrvävnad täckte för hans ögon, gjorde att nacken blev stel och att stumparna som återstod av fingrarna förfryste.

Men en 23 timmar lång operation i augusti 2020 har lett till att den 22-årige Joe DiMeo från New Jersey, USA, har fått ett nytt ansikte och nya händer från en donator.

Två år tidigare vanställdes DiMeos ansikte och stora delar av hans kropp efter det att han somnade bakom ratten i sin bil som kraschade och fattade eld.

Joe DiMeo före och efter bilolyckan som ledde till att han fick brännskador över hela kroppen.

Före och efter olyckan: Joe DiMeo låg i koma i drygt två och en halv månad efter bilolyckan.

© NYU Langone Health

För första gången har kirurger under en transplantation överfört både händer och ansikte från en patient till en annan med allt som ingår i form av ben, muskler, nerver och blodkärl.

Se ansikte och händer byta ägare steg för steg

Video

Sex kirurgteam opererade parallellt

Utsikterna för Joe DiMeo var dystra.

80 procent av hans kropp täcktes av tredje gradens brännskador, fingertopparna var amputerade och trots 20 återställande ingrepp saknade han både läppar och ögonlock.

Han var ständigt beroende av hjälp.

Chansen att hitta en matchande donator var små eftersom tidigare bloddonationer och hudtransplantationer hade utvecklat antikroppar som gjorde DiMeos immunsystem extra känsligt för främmande kroppsdelar.

Kirurger i Boston och Paris har tidigare försökt transplantera ansikte och händer. I det ena fallet fick händerna amputeras igen efter 48 timmar, och i det andra fallet med en fransk patienten dog personen på grund av en inflammation efter 28 dagar.

NYU Langone Medical Center i New York har tidigare genomfört tre framgångsrika ansiktstransplantationer, och med hjälp en nationell databas hittade kirurgerna en donator som till och med matchade DiMeos benstruktur och hudfärg.

Operationen ägde rum i två operationssalar, där sex kirurgteam arbetade parallellt och avlägsnade de fyra händerna och skar ut ansiktet på både donator och mottagare samtidigt.

Kirurgerna använde sig av 3D-visualiseringar och 3D-printade utskärningsmallar för att göra perfekta snitt genom 21 senor, tre huvudnerver, sex stora blodkärl och två ben i händerna samt för att ta bort hud och ben hos både donatorn och DiMeo.

Utskärningsmallar i 3D hjälper till vid transplantationen.

Till vänster syns donatorns benstruktur (gult). De gråvita strukturerna är 3D-utskrivna mallar. De blå skelettdelarna skars ut. I mitten syns Joe DiMeos skalle och underarmar med 3D-mallar över de delar som ska amputeras. Till höger är DiMeos skalle med donatorns ben transplanterade.

© NYU Langone Health

Benstrukturen från donatorns näsrygg och små plattor skruvades fast på DiMeos skalle för att få det nya ansiktet att passa bättre innan nerver och blodkärl kopplades ihop och huden syddes fast.

Brandoffer før og efter verdens første kombinerede hånd- og ansigtstransplantation.

Före och efter transplantationen. DiMeo genomgår ytterligare operationer när svullnaderna lagt sig för att anpassa det nya ansiktet.

© NYU Langone Health

Transplantationer blir säkrare och snabbare

Efter intensiv rehabilitering med lätta hantlar kan DiMeo nu äta själv, klä på sig, kasta en boll till sin hund och öva sin golfsving.

Se framstegen: DiMeo ler och lyfter vikter

Video

Operationen tog kortare tid än NYU Langone Medical Centers senaste transplantation där endast ett ansikte överfördes. Detta indikerar att de mest avancerade transplantationerna går allt snabbare, vilket minimerar den period då den donerade vävnaden är utan blodtillförsel och riskerar vävnadsdöd.

Hittills har DiMeos kropp inte visat några tecken på att stöta bort varken händer eller ansikte, men läkare följer utvecklingen noggrant samtidigt som DiMeo tränar både finmotorik och sina muskler i de nya händerna fem timmar varje dag.

Det är stor skillnad i hur stor funktionalitet patienter återfår i transplanterade lemmar. En patient kunde plocka upp en tennisboll sju dagar efter operationen och knyta sina skosnören efter tre månader.

Enligt DiMeo går utvecklingen snabbare än tidsplanen. Den 22-årige amerikanen hoppas på sikt att kunna få återvända till jobbet och gå 18 hål på golfbanan igen.