Shutterstock
Stomipose

Vad är stomi?

Jag har sett personer i simhallen med en påse på magen och hört att de har fått en stomi. Men vad är en stomi och varför behöver vissa en sådan?

En stomi är en artificiell öppning i bukväggen och huden på magen, som leder till de inre organen. De flesta stomier leder till tarmarna och skapar en passage där avföring kan komma ut.

Vissa stomier görs för att få ut urinen en annan väg än genom blåsan. Läkarna väljer exempelvis att utföra en stomi när en del av patientens tarmsystem är temporärt eller permanent satt ur funktion.

Temporära stomier används till exempel om en del av tarmen behöver vila innan den sys ihop igen. Permanenta stomier kan vara en lösning ifall en del av tarmen behöver opereras bort.

Vid exempelvis tarmcancer, permanenta inflammationstillstånd eller en medfödd missbildning kan en stomi vara den enda lösningen.

Avföringen som kommer ut ur stomin samlas normalt upp i en så kallad stomipåse, som kan tömmas. Påsen är försedd med en ventil som stänger ute överskjutande luft. I vissa fall har den även ett filter som förhindrar oönskad lukt.

I stället för stomipåsen väljer vissa stomiopererade att tömma tarmen genom att spola den varannan dag. Det går emellertid bara för den som har en så kallad kolostomi, en stomi utförd på tjocktarmen.

På grund av risken att få avföring eller urin på huden och drabbas av skador är det viktigt att vårda huden kring stomin noga.

För att skydda stomin ytterligare väljer en del motionärer och idrottare att använda ett stödjande bälte, men när stomin har läkt ordentligt tål den det mesta.

Idrottaren Rolf Benirschke, en stjärna inom sporten amerikansk fotboll, fick en stomi utförd på grund av en blödande tjocktarmsinflammation, varefter han spelade ytterligare sju år i den tuffa ligan NFL.