University of North Carolina at Chapel Hill

Vaccinplåster är bättre än nålar

Ett plåster med mikronålar belagda med vaccin kan i framtiden ersätta injektioner.

Vaccin mot svinkoppor, tuberkulos, polio, coronavirus och andra sjukdomar har räddat miljontals människor från lidande och död. Men vaccination kräver oftast ett nålstick.

Nu har forskare från Stanford University och University of North Carolina i USA utvecklat en metod för att vaccinera som är betydligt mer skonsam än en nål – och samtidigt mer effektivt.

Uppfinningen är ett litet 3D-printat vaccinplåster, täckt med mikronålar.

När mikronålarna har belagts med lämpligt vaccin placeras plåstret på armen och omärkligt når nålarna ända ner i huden, där vaccinet letar sig in i kroppen.

3D-utskrifter har gjort det möjligt att tillverka mikronålarna med suverän precision till ett väldigt lågt pris, och plåstret har en lång rad fördelar jämfört med den konventionella metoden:

Den vaccinerade undviker obehag eller smärta av ett stick och det krävs ingen utbildad vårdpersonal för att ge vaccinet – patienten kan själv applicera plåstret.

Vaccinplåstren är dessutom betydligt lättare att distribuera runt om i världen än att frakta sprutor, nålar och injektionsflaskor med vaccin.

Dessutom absorberar kroppen vaccinet från 3D-plåstret lättare än när vaccinet ges genom en injektion.

Det innebär att vaccinet skyddar bättre och att dosen kan reduceras avsevärt så att samma mängd vaccin kan skydda fler.

Forskarna arbetar nu med att förfina plåstret så att det kan användas för de nya mRNA-vaccinerna som coronavaccin från Pfizer-BioNTech och Moderna.