Shutterstock

Under kniven: Bakom 5 populära plastikoperationer

När näsor, bröst och magar hamnar under kniven i dag, är spåren minimala. Se hur kirurgerna utför det näst intill osynliga precisionsarbetet och hur du ändå kan avslöja det.

Åtstramade, förvridna ansikten och deformerade drag hör det förflutna till. I dag strävar plastikkirurgerna efter att deras ingrepp ska se diskreta och naturliga ut.

Plastikkirurgi är på frammarsch och tack vare ett antal nya tekniker – exempelvis robotar, förstärkt verklighet (AR – augmented reality) och virtuell verklighet (VR – virtual reality) – och en konstant växande expertis, lever operationerna i de allra flesta fall upp till förväntningarna.

Men trots att området har utvecklats otroligt mycket, så lämnar även den skickligaste plastikkirurg spår efter sig där de drar fram med skalpellen.

1. Bröstförstoring

Så ser du ingreppet

Bröstförstoring är den vanligast förekommande plastikoperationen i världen.

Moderna bröstoperationer lämnar fortfarande ärr, men nya tekniker har reducerat ärrbildningen till bara 2–5 centimeter i längd – vanligtvis i armhålan eller under bröstet.

De tydligaste tecknet på en bröstförstorande operation är enligt experter:

  • Brösten siter påfallande tätt intill varandra
  • Formen är rund och/eller buktar ut även ovanför bröstvårtan.
  • De är orörliga.
  • Krusningar i huden, exempelvis när personen böjer sig framåt.
Byst efter bröstförstoring

Avståndet mellan brösten och deras form avslöjar vanligtvis silikonbröst.

© Shutterstock

Så här gör kirurgen

Vid bröstförstorande ingrepp lägger kirurgen ett eller flera snitt i och runt bröstet och utvidgar storleken med en sorts implantat eller vävnad.

Det finns huvudsakligen tre tillåtna metoder för att förstora bröstet:

  • Silikonimplantat bestående av en trögflytande gel.
  • Koksaltimplantat med flytande koksaltlösning i ett silikonskal.
  • Transfusion av fett från andra delar av kroppen.

VIDEO: Se hur en bröstförstoring går till

Video

Skräckscenariot

Bröstförstoringar har en lång historik med silikonimplantat som läcker, hårdnar eller löses upp, vilket leder till obehag, smärta och deformerade bröst.

I dag använder kirurgerna den åttonde generationen av silikonimplantat – även kallade geléhallonimplantat – som består av en massiv geléklump utan någon flytande kärna. De nya implantaten är mycket bättre imitationer av bröstvävnad än de äldre varianterna.

Det finns dock fortfarande en risk för att kroppen stöter bort implantatet och kapslar in det i hård ärrvävnad.

Ihåligt silikonimplantat

Ett läckande silikonimplantat har tagits ut tillsammans med bröstvävnad.

© DrOliver / Wikimedia Commons

2. Näsoperation

Så ser du ingreppet

När kirurger skalar av huden och justerar brosk och benstruktur för att ändra eller rätta till näsans utseende, hamnar ärren vanligtvis inuti näsborrarna och är i stort sett osynliga.

De går dock att ana som ett vitt streck på nässkiljeväggen på undersidan av näsan.

En näsoperation före och efter

Ärren efter en näsoperation är näst intill osynliga.

© Dr. Seyed Mahmoud Hosseini / Wikimedia Commons

Så här gör kirurgen

En näsoperation eller näsplastik tillhör de mest krävande kosmetiska operationerna.

Under ingreppet lägger kirurgen ett snitt i huden och den mjuka vävnaden som täcker näsan. Huden kan sedan dras uppåt, så att plastikkirurgen får tillgång till näsbenen och broskdelarna, som kan ändras eller reduceras för att avlägsna en bula, breda näsborrar eller en sned näsrygg.

VIDEO: Se en omfattande näsoperation

Video

Efter ingreppet måste näsans underliggande lager få tid och lugn växa ihop rätt igen och därför packas näsan vanligtvis in i en sken, medan näsborrarna stabiliseras med plaströr, som minimerar rörelse.

Skräckscenariot

Ett vanligt tecken på en kosmetisk näsoperation är en smal näsrygg – området mellan och precis under ögonen – och en klämd eller smal nästipp.

En vanlig risk med näsoperationer är så kallade pollybeak-deformiteter, uppkallade efter en papegojnäbb. De uppstår omkring ett år efter en näsoperation, om för mycket benvävnad och brosk har tagits bort.

I så fall riskerar näshuden att glida ned och leda till en hängande nästipp.

Andra exempel är så kallade sadelnäsor som uppstår om den underliggande vävnaden kollapsar och bildar en kant respektive med förkortade näsor där nästippen pekar så mycket uppåt att näsborrarna blottas.

LaToya Jackson

LaToya Jackson har en så kallad överpojekterad näsa, som pekar lätt uppåt.

© Shutterstock

3. Ögonlocksoperation

Så ser du ingreppet

En ögonlocksoperation är det tredje vanligaste kosmetiska ingreppet globalt sett.

Eftersom ärren ligger i ögonlockens veck är de hos många i stort sett osynliga när ögonen är öppna, men syns dock som linje av ljusare hud när ögonen är slutna.

Ärren är tydligare, ju mörkare hudfärg personen har.

Ögonlocksoperation före och efter

Ärren efter ögonlocksoperationer är osynliga när ögonen är öppna.

© Dr. Zholtikov V. V. / Wikimedia Commons

Så gör kirurgen

En ögonlocksoperation avlägsnar exempelvis påsar under ögonen och reducerar tunga, hängande ögonlock genom att ta bort överflödig hud och fett från området mellan ögonbrynet och ögonhålans underkant.

Med avlånga snitt i ögonlocken skärs huden fri och avlägsnas, innan hålet sys ihop.

VIDEO: Se principen bakom en ögonlocksoperation

Video

Modern teknik avlägsnar fett från påsar under ögonen utan att skära i hudytan. I stället dras huden ut och viks ned, så att vävnaden kan avlägsnas inifrån.

Skräckscenariot

Ögonlocksoperationer syns vanligtvis bara om kirurgen tar bort för mycket vävnad.

  • Kattöga – Operationer kan sträcka ut ögonlocken för mycket, så att ögat blir smalt och resulterar i ett så kallat kattöga.
  • Hundöga – om för mycket hud och muskler tas bort, dras det undre ögonlocket nedåt och en större det av den vita ögongloben blir synlig – som hos en bassethund.
  • Äldre utseende – Om för mycket fettvävnad tas bort kan ögonen se insjunkna ut.

4. Magåtstramning

Så ser du ingreppet

Åtstramning av magen tillhör de fem vanligaste kosmetiska operationerna och utförs ofta samtidigt med en fettsugning.

Ärren placeras vanligtvis dolda under byxlinningen, men ingreppet resulterar ofta i att huden sträckt ut, så att naveln ser avlång ut eller rundare än tidigare.

Magen kan också se onaturligt platt ut jämfört med resten av kroppsformen.

Magåtstramning före och efter

Efter en åtstramning ser magen vanligtvis mycket platt ut, men naveln kan få ett annorlunda utseende genom att fett flyttas.

© Dr. Otto J. Placik

Så gör kirurgen

Efter större viktminskningar eller graviditeter kan maghuden bli lös och börja hänga. Ett plastikkirurgiskt ingrepp kallat abdominalplastik kan avlägsna oönskad överflödig hud.

Ingreppet sker genom att skalpellen förs från höftben till höftben längs pubeshåren varpå naveln friläggs med ett runt snitt. Därefter skiljer kirurgen ut magskinnet, stramar upp musklerna genom att sy och genomför eventuellt en fettsugning.

Överflödig hud avlägsnas och resten sys fast igen.

VIDEO: Se kirurger strama åt maghud här

Video

Skräckscenariot

Även om magoperationer generellt sett är säkra, så är det ett omfattande ingrepp och såret kan börja vätskas, läkningen kan bli svår eller resultera i vätskeansamlingar, läkningsproblem och vävnadsdöd.

Vätskeansamlingar är den vanligaste biverkan som drabbar upp till 36 procent. Vätskan kan avlägsnas med en kanyl.

Komplikationer efter magåtstramning

Vätskeansamlingar i magen är den vanligaste komplikationen efter en uppstramning.

5. Ansiktslyft

Så ser du ingreppet

Med åldern påverkar gravitationskraften ansiktets drag och kan ge anledning till ett ansiktslyft, som är den tionde vanligaste plastikoperationen.

Ärren efter ingreppet kan synas längs örat, men döljs annars bakom hårgränsen. En del operationer får linjen från sidan av näsan till mungipan att framstå tydligare.

Före och efter ansiktslyft

I dag är ansiktslyft måttliga och tar bara bort en liten mängd hud.

© Sadi Erfani / Wikimedia Commons

Så gör kirurgen

I grunden består ett ansiktslyft av att avlägsna en remsa hud länge hårgränsen och örat och att dra tillbaka huden. På så sätt får en plastikkirurg exempelvis halsmuskulaturen, kindben och området kring ögonen att se yngre ut.

I moderna ansiktslyft korrigeras även underliggande muskler och stramas upp med hjälp av stygn.

VIDEO: Se ett ansiktslyft steg för steg

Video

I dag kan kirurger även göra ett måttligt ansiktslyft med starka trådar, som genom att litet hål monteras i kinden och stramas upp utan några större kirurgiska ingrepp.

Skräckscenariot

Tidigare stramade ansiktslyft upp huden mer, vilket resulterade i ett "vindpinat" ansiktsuttryck. I dag är ingreppet måttligare och lämnar kvar några av de naturliga åldersrynkorna.

Om huden från kinden inte kan sättas fast i broskvävnaden i örat, utan i stället måste häftas fast på öronhuden, kan ansiktslyftet resultera i deformerade eller förlängde örsnibbar.

Ett ansiktslyft kan sträcka ut öronen med upp till en centimeter nedåt och ändra dess vinkel tio grader utåt sett framifrån.

Joan Rivers har fått ansiktslyft

Ansiktslyft kan ge ett "vindpinat" uttryck, som här på 80-åriga Joan Rivers.

© Shutterstock