Ian Burkhart

Tanken styr förlamad kropp

Ett chip i hjärnan gör att en förlamad man har fått rörligheten tillbaka. En dator översätter signaler från hjärnan och skickar dem vidare till muskler i armen.

1 september 2016

För sex år sedan bröt den nu 24-årige amerikanen Ian Burkhart nacken i en dykolycka.

Han förlamades från bröstet och nedåt.

Sedan dess har han bara kunnat röra sina axlar och armbågar. Med tankens kraft kan han emellertid nu röra sin hand och sina fingrar igen.

Mikrochip tolkar hjärnans signaler

Han har fått ett mikrochip inopererat i hjärnan, och när han tänker på att till exempel öppna handen skickar chipet signalerna vidare till en dator.

Den vidarebefordrar meddelandet till elektroder runt om Burkharts högra underarm, och dessa aktiverar hans muskler så att de rör sig.

130 elektroder aktiverar muskler i armen och handleden, så att Burkhart kan gripa tag i och flytta föremål. Foto: Ohio State University.

Ljusare framtid för förlamade människor

Kirurger och forskare vid Ohio State University i USA har möjliggjort att han har fått tillbaka rörligheten och de förväntar sig att tekniken med tiden ska kunna leda till en bättre och lättare vardag för förlamade.

För närvarande fungerar tekniken uteslutande när patienten är kopplad till universitetets kraftfulla dator, men man hoppas kunna utveckla en bärbar teknik.

Chip förvandlar tanke till handling

Mikrochipet sitter i hjärnans rörelsecentrum, som delar ut order om alla rörelser. En kabel från hjärnan skickar ut signalerna i kroppen.

Extra skelett gör att förlamade kan gå

Ett nytt exoskelett stöttar både höfter ben och rygg så att människor som tidigare har varit beroende av rullstol kan gå upprätta.

Läs mer i artikeln här.

FAKTA OM RYGGMÄRGSSKADOR

? En allvarlig skada på ryggmärgen leder till förlamning, eftersom det inte längre finns någon förbindelse mellan hjärnan och resten av kroppen.

? Effekterna av en ryggmärgsskada beror på hur högt på kotpelaren skadan sitter. Fler områden av kroppen drabbas ju högre upp den sitter.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: