Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Artificial cornea
Medicin - Medicinsk teknik

Syntetisk hornhinna får blinda att se

Forskare har utvecklat konstgjorda hornhinnor, som fungerar lika bra som hornhinnor från givare.

Svenska och kanadensiska forskare har utvecklat konstgjorda hornhinnor, som kan ge synskadade och blinda synen åter. De konstgjorda hornhinnorna fungerar lika bra som de äkta, som transplanteras från avlidna personer.

Det visar ett försök, i vilket kirurger vid universitetet i Linköping för två år sedan avlägsnade skadade hornhinnor hos tio patienter och i stället implanterade konstgjorda hornhinnor. I dag har samtliga dessa patienter en syn som med kontaktlinser är lika bra som den skulle ha varit med hornhinnor från en annan människa.

I hela världen råder det stor brist på donerade hornhinnor, och tio miljoner människor saknar behandling. Det är därför ett vikigt framsteg att hornhinnorna nu kan framställas i laboratoriet. Dessutom slipper patienterna med konstgjorda hornhinnor att ta immunhämmande mediciner. Det är nödvändigt efter en transplantation, men medicinen kan ge biverkningar.

Läs också:

Kroppen

Ansiktet är ditt starkaste vapen

15 minuter
Hvad er de største trusler mod menneskeheden?
Människan

RÖSTA: Vilka är de största hoten mot mänskligheten?

10 minuter
Miljö

Experter: Här är de fem farligaste typerna av plast i havet

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj