Fetma har blivit en global epidemi, och i dag lider omkring 650 miljoner människor av allvarlig övervikt. Det kan kanske ett litet implantat, som minskar matlusten, ändra på.
Implantatet har utvecklats av forskare vid University of Wisconsin-Madison i USA, och är format som en kvadrat på en gånger en centimeter med en tjocklek av en millimeter.
I ett enkelt ingrepp fästs det på yttersidan av magsäcken och förbinds med vagusnerven, som är kroppens huvudväg för signaler mellan matsmältningssystemet och hjärnan.
Implantatet utnyttjar att magsäcken rör sig så snart den tar emot mat. Den drar växelvis ihop sig och vidgar sig för att bearbeta maten.
Rörelserna är tillräckliga för att generera en elektrisk spänning i implantatet på 0,1-0,5 volt, som ger en svag stöt till vagusnerven.
Signalen fortsätter upp till hjärnan och avläses som ett tecken på mättnad.
Tappade 38 procent av sin kroppsvikt
Forskarna opererade in implantatet i överviktiga råttor och de förlorade 38 procent av sin kroppsvikt på 100 dagar.
Ingreppet är mycket skonsammare än exempelvis gastriska bypassoperationer där magsäcken görs mindre för att ge en snabbare mättnadskänsla.
Det nya implantatet kan också tas ut så att patienten får tillbaka sin normala ätrytm när han eller hon har minskat i vikt tillräckligt.
Forskarna ska nu testa implantatet på grisar som i anatomi och kroppsvikt påminner mer om människan än vad råttor gör.
Implantat använder magen som batteri

Råttan äter
Till och med en liten tugga är tillräcklig för att magsäcken ska börja arbeta.
Magen skapar spänning i implantatet
Magsäckens rörelser får implantatets lager att röra sig mot varandra. När de skiljs åt uppstår det en spänningsskillnad mellan dem. Till vänster ser du en utspänd mage och till höger ser du en sammandragen mage.
Vagusnerven får en stöt
Spänningsskillnaden ger via elektroder en strömstöt i vagusnerven som skickar vidare signalen till hjärnan.
Hjärnan blir mätt
Hjärnan tar emot signalen och uppfattar den som ett tecken på mättnad. Råttan slutar genast att äta.