Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blood substitutes
Medicin - Medicinsk teknik

Stamceller gör syntetiskt blod

Genombrott i utveckling av syntetiskt blod banar väg för världens första blodfabrik

Från Illustrerad Vetenskaps årsbok 2009: Världens första blodfabrik byggs nu i Skottland. Redan om tre år skall den vara redo att producera konstgjort blod som alla människor kan använda oavsett blodgrupp. Det meddelas i januari av den medicinska forskningsfonden Wellcome Trust. På fonden är man orolig för att behovet av blod i framtiden inte skall kunna täckas av frivilliga givare, och satsar därför 25 miljoner kronor i projektet.

Blodfabriken skall enbart tillverka röda blodkroppar. Även om blod innehåller många celltyper, är förmågan att transportera syre knuten till de röda blodkropparna. Det betyder att man bara genom att tillföra röda blodkroppar kan rädda livet på en patient som förlorat stora mängder blod. Det är också röda blodkroppar som avgör vilken blodgrupp man har. Blod av gruppen 0 rhesus negativ kan ges till alla, och därför skall bara denna typ tillverkas.

Utvecklingsarbetet bakom den nya blodfabriken skall framför allt skötas av professor Marc Turner vid Scottish National Blood Tranfusion Service. Hans plan är att framställa blodet utifrån stamceller. Stamcellerna skall tas från tre till fyra dagar gamla embryon, det vill säga mycket tidiga människofoster, som har ”blivit över” vid fertilitetskliniker. Tills nyligen var det ingen som haft framgång med att påverka stamceller, så att de utvecklas till blodstamceller motsvarande dem man finner i benmärgen och sedan vidare till röda blodkroppar, men 2008 lyckades amerikanska forskare för första gången få full kontroll över processen.

Även den franske forskaren Claude Bagnis har lyckats med tekniken, och den 19 januari i år tar han ett steg vidare. Bagnis genmodifierar stamceller och får dem därmed att bilda röda blodkroppar med en annan blodgrupp än de annars skulle ha utvecklat. Genmodifieringen sker med hjälp av ett virus, som byter ut den gen som kodar för blodgruppen. Denna teknik kommer att kunna användas i blodfabriken, som därmed lättare kan bilda blod av typen 0 rhesus negativ.

Blood bags

Läs också:

Hårtab
Människan

Ny metod får tappat hår att växa ut igen

13 minuter
coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

91 minuter
Djur

Dödligt gift massakrerade Botswanas elefanter

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj