Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Creative Commons
Medicin - Medicinsk teknik

Snigelslem klistrar ihop dina sår

Läkare kan snart klistra ihop dina sår med en produkt som inspirerats av snigelslem. Det kan rädda liv när läkare effektivt kan stoppa blödningar under operationer och akutbehandlingar.

När du i framtiden skär dig i fingret under matlagningen kan du påskynda läkningen med hjälp av snigelslem.

Forskare från Harvard har kikat på naturen och utvecklat ett sårlim som kan användas på hud och annan biologisk vävnad. Inspirationen kommer från den bruna skogssnigeln, som effektivt fäster vid våta ytor.

Kan stoppa blod

Att få något att fästa vid våta ytor är en utmaning för läkare och kirurger, som måste ta till medel som innehåller samma ämne som finns i superlim (cyanoakrylat).

Det är giftigt för organismen och kan ge allergi, vilket kan få stora konsekvenser under operationer och akutbehandlingar.

Anledningen till att skogssniglar fäster så bra är att deras slem innehåller positivt laddade proteiner, som tränger igenom och binder sig till de negativt laddade elektronerna i de ytor de sitter på.

Forskare har lyckats imitera snigelslemmet med ett antal positivt laddade polymerer. Genom placera det på en geléaktig massa hade de tagit fram ett slags plåster för våta områden – till exempel för att stoppa ett blodflöde.

Inte giftigt

Det första steget var att klistra ihop grishud, vilket de lyckades med framgångsrikt. Sedan visade forskarna att de kunde stoppa en blödning i ett grishjärta, och de genomförde operationer på möss med djupa snitt i levern. Alla överlevde efter att såren hade förseglats med snigelplåstret.

I motsats till dagens superlim är Harvardforskarnas sårlim inte giftigt för människoceller, så nästa steg blir att utveckla produkter som kan testas på människor.

Läs också:

Medicinsk teknik

GENOMBROTT: Ny teknik får blinda att se

2 minuter
Medicinsk teknik

Ny teknik sorterer sädesceller efter kön

2 minuter
Medicinsk teknik

Elektroder i hjärnan läser dina tankar

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj